Kina i topp när svenskarna näthandlar från utlandet

Kina har gått om Storbritannien som svenskarnas favoritland att beställa hem varor från, enligt en analys av PostNord.

I rapporten “E-handeln i Norden 2016” som PostNord presenterade i mars framgår det att svenskarna e-handlar en hel del från utlandet och att Storbritannien är det land vi handlar mest från, följt av Tyskland och sen USA och Kina på en delad tredjeplats. I logistikleverantörens månadsanalys för maj heter det dock att Kina ligger “fortsatt i topp” när det gäller e-handelsbeställningar från utlandet.

Enligt PostNord har det skett en del på området under den senaste tiden.

Annons

- Månadsanalysen för maj innehåller de färskaste siffrorna, där vi har frågat om ”den senaste månaden”. E-handeln i Norden handlar om hela 2015, där frågorna ställts om var man handlat ”det senaste kvartalet”. Det går alltså inte att jämföra rapporterna rakt av, förklarar Maria Ibsén, pressekreterare på PostNord.

"Kina har kommit starkt"

I majanalysen konstaterar PostNord också att var fjärde e-handelsleverans numera kommer från utlandet. Under maj var alltså Kina det populäraste landet att handla från. På andra och tredje plats kommer Storbritannien och Tyskland. De flesta som handlade från utlandet beställde kläder och skor (34 procent), media (27 procent eller hälso- och skönhetsprodukter (26 procent).

- Storbritannien, USA och Kina deltar i toppstriden i båda rapporterna. Men som sagt, E-handeln i Norden är redan minst ett halvår gammal, och Kina har kommit mycket starkt de senaste månaderna, säger Maria Ibsén.

Både den nyare analysen och rapporten för 2015 bygger på undersökningar som gjorts via webbpaneler. På frågorna för maj svarade vad som ska vara ett riksrepresentativt urval av drygt 1 600 konsumenter.

Annons