”Kinaavgiften” på väg bort – ny teknisk lösning på plats

Momsen betalas direkt till exempelvis Wish.

PostNords så kallade “Kinaavgift” på 75 kronor för varje paket som e-handlats ifrån länder utanför EU, möttes av både glädje och besvikelse. Många upplevde summan som oskäligt hög med tanke på hur låga värden försändelserna ofta hade.

Letar efter kommersiell lösning

Ehandel.se har redan tidigare kunnat berätta att PostNord in i det sista ville se en annan lösning än den som nu gäller, och nu står det klart att förändringar verkar vara på gång. PostNord har nämligen tagit fram en teknisk lösning som gör det möjligt för internationella marknadsplatser att ta ut moms direkt vid själva köpet.

Annons
Annons

LÄS ÄVEN: PostNord förberedde okänt avtal - skulle undvika avgiften

- Vi har fört diskussioner om detta sedan i januari och nu har vi en teknisk lösning på plats. Det vi måste göra nu är att hitta en kommersiell lösning, så att vi vet vad alla inblandade ska betala, säger Thomas Backteman, kommunikationsdirektör på PostNord till Ehandel.se.

"Troligt att avgiften blir lägre"

Om, eller kanske snarare när, PostNords nya e-handelsupplägg blir verklighet kommer kunden som sagt att betala in moms i samband med köpet. Marknadsplatsen betalar sedan in momsen till PostNord, som i sin tur betalar in den till svenska staten.

Säljaren, som till exempel Wish eller Alibaba, kan också komma att ta ut en administrationsavgift för besväret. Vad den avgiften landar på kan variera från företag till företag.

- Så det här innebär inte att avgiften för konsumenten försvinner helt. Men det är troligt att den blir lägre, till och med avsevärt lägre.

Startdatum oklart

Det som återstår innan avgifterna kan ändras, är dock att PostNord får sin kommersiella överenskommelse på plats. Thomas Backteman vill inte uttala sig om när det kan tänkas hända.

Men det finns inga färdiga avtal med marknadsplatser som det ser ut i dag?

- Nej, inte så vitt jag vet. Men jag sitter ju inte i förhandlingarna själv, utan får andrahandsinformation om det som har beslutats.

Annons
Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!