Kinnevik säljer Lazada till Alibaba

Alibaba betalar totalt 8,7 miljarder kronor.

Lazada är en e-handelsplattform för lokala och internationella säljare som idag finns i Indonesien, Malaysia, Filippinerna, Singapore, Thailand och Vietnam. Den grundades 2012 av svensken Christopher Brinkeborn Beselin på uppdrag av Kinnevik och Rocket Internet.

Men nu säljer Kinnevik sina aktier i företaget till den kinesiska e-handelsjätten Alibaba, som därmed stärker sin ägarandel i Lazada. Det meddelade Kinnevik i ett pressmeddelande strax föra lunch.

Annons

Fortsättning på tidigare affär

Kinnevik sålde knappt hälften av sina aktier i Lazada redan i april 2016 för en bruttoköpeskilling om motsvarande 490 miljoner svenska kronor. Även den gången var köparen Alibaba och parterna ingick samtidigt ett avtal om att Alibaba skulle ha rätt att även förvärva resterande aktier som Kinnevik hade i bolaget vid ett senare tillfälle.

Detta har nu alltså skett och den nya affären innebär att Alibaba går från att äga 51 procent av aktierna i Lazada, till att äga 83 procent. Kinneviks kvarvarande andel motsvarade 3,6 procent av det totala antalet aktier i företaget och prislappen som Alibaba nu fått betala för dessa landade på närmare en miljard kronor. Totalt för samtliga aktier ska Alibaba ha betalar en miljard dollar, vilket motsvarar cirka 8,7 miljarder kronor.

Även Rocket Internet säljer hela sitt innehav i Lazada, vilket är 8,8 procent av aktierna som går för närmare 2,4 miljarder kronor.

Annons