Kinnevik storsatsar på Mathem – går in med totalt 900 miljoner

"Står inför ett paradigmskifte".

Kinnevik investerar totalt 900 miljoner i e-handelsföretaget Mathem.se. Investeringen utgörs av 400 miljoner i nya och 500 miljoner i befintliga aktier. Tanken är att tillskottet ska “accelerera digitaliseringen av marknaden för svenska livsmedel och hushållsvaror ytterligare”, skriver Kinnevik i ett pressmeddelande.

"Kommer att spela en viktig roll"

Affären innebär att bland annat Verdane, som gick in med kapital i Mathem 2010, säljer en del av sitt innehav i bolaget till Kinnevik.

Annons

- Svenska hushålls köpbeteenden online står inför ett paradigmskifte, och vi tror att andelen av svenska hushålls livsmedelsinköp som sker online kommer att nå samma nivå som andra jämförbart digitaliserade länder under de kommande tio åren. MatHems sömlösa kundupplevelse, med ett utbud som sträcker sig bortom livsmedel och med leverans hela vägen hem, kommer spela en viktig roll i att göra livet enklare för svenska hushåll framöver, kommenterar Staffan Mörndal, partner och ansvarig för e-handelsinvesteringar på Verdane.

Georgi Ganev, vd på Kinnevik, fyller i:

- Jag är glad att presentera vår investering i Mathem, den tredje inom mat under det senaste året. Mat är en sektor med enorm potential givet att den representerar en så betydande andel av ett genomsnittligt hushålls utgifter, dess icke-cykliska efterfrågan och attraktiva köpmönster när det gäller frekvens, ordervärde och avsaknad av returer. Mathem har byggt ett starkt varumärke och nyligen lanserat en uppdaterad plattform som ger företaget en stark position för att fortsätta att ta marknadsandelar när den digitala omställningen accelererar.

"Nordiska pionjärer"

Mathem omsatte 1,5 miljarder kronor förra året och hade då även 1 500 anställda. Bolaget har enligt egen utsago en ledande position på marknaden vad gäller onlineförsäljning med livsmedel.

- Vi är nordiska pionjärer inom livsmedel på nätet. Med både Kinnevik och Verdane i styrelsen har MatHem nu stöd från två av Nordens främsta investerare inom e-handel och digitala affärsverksamheter när vi utvecklar vårt sortiment och säkrar en komplett kundupplevelse för att driva tillväxt framöver, säger Tomas Kull, vd på MatHem.

Kinneviks investering i Mathem är villkorad av ett godkännande från berörda myndigheter, vilket väntas ske under årets första kvartal.

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Tack!