Klarnagrundare dementerar utförsäljning – startar stiftelse

Niklas Adalberth ska stanna kvar i Klarnas styrelse och samtidigt bygga upp en stiftelse som ska ta sig an "samhällets utmaningar".

En av de tre Klarnagrundarna, Niklas Adalberth, skulle enligt källor till SvD sälja sin andel på 13 procent av företaget för 2,6 miljarder kronor. Nu dementerar Adalberth uppgifterna och säger sig istället vara på väg att starta Norrsken Foundation, en stiftelse som ska finansiera högriskprojekt inom vägörenhet.

- Det är en stiftelse som kombinerar ny teknik med målet att ge maximal samhällsnytta. Vi kommer att satsa på projekt som löper stor risk för att inte lyckas, men som om de lyckas kan ha verklig påverkan på samhällets utmaningar, säger han till Di Digital.

Annons

"Ska sälja en mindre del"

Enligt Niklas Adalbert riskerar välgörenhetsorganisationer att gå miste om hela donationer om de satsar på något som inte går vägen.

- Samtidigt är det knappast rädsla för att misslyckas som leder till kreativitet och nya innovationer. Vi kommer inte att vara beroende av donationer och kan därför vara mer våghalsiga, säger han.

Apropå försäljningen av sin del i Klarna, säger Niklas Adaberth att det inte stämmer att han skulle vilja göra sig av med hela sitt aktieinnehav.

- Jag tror långsiktigt på Klarna och ett långsiktigt ägande i bolaget. Jag kommer att sälja en mindre del av mina aktier för att stoppa in i stiftelsen, men jag fortsätter mitt starka engagemang i Klarna genom styrelsen.

Annons