Klocksajt med konstant rea ändrar sig efter SVT-program

Efter att SVT-programmet Plus tog upp att en ägare av två nätklockbutiker hade konstant rea på den ena sidan, har e-handlaren ändrat upplägg.

SVT:s konsumentprogram Plus har granskat e-handelsbutikerna Prydligt.se och Kompasswatches.com efter att en tittare undrat hur de båda sidorna kan sälja likadana klockor, men till så olika priser som 9 995 och 2 495 kronor. På den billigare sidan har det dock uppgetts att det ordinarie priset är 9995 kronor.

Stöd av kollegor i branschen

Det är givetvis inte förbjudet att ha olika priser på olika sidor, men en expert på området som SVT letat upp bedömer värdet på klockorna till betydligt lägre än 9 995 kronor. Han kallar klockorna "Internetklockor" och SVT uppger att sådana ofta saknar auktoriserade återförsäljare, något programmet felaktigt likställer med fysiska butiker.

Annons
Annons

SVT konstaterar att de båda nätbutikerna drivs av samma ägare och att sidan med det rabatterade priset har haft "rea" eller "kampanj" under minst ett års tid, vilket inte är förenligt med lagen enligt TV-programmet.

E-handlaren i programmet har dock fått stöd av kollegor i branschen som uttalat sig på Facebook.

- Usch och fy för företag som är duktiga på att få betalt för sina varor, raljerar en person.

- En vara är värd vad kunden vill betala, det går inte att låta en expert bedöma värdet. Varför är en Skoda billigare än Audi trots att de flesta bilar är samma. Kunden har ju även alltid rätt att ångra köpet så jag har svårt att se att det skulle vara fel att ta för mycket betalt, tycker en annan.

Beror på "klantig kommunikation"

Ägaren av Prydligt.se och Kompasswatches.com förklarar i ett mail till Plus att de olika priserna beror på att den dyrare butiken är en internationell sida som riktar sig till återförsäljare och att den billigare är en "prispressad nätbutik" som riktar sig till konsumenter. Att den billigare butiken har haft ständiga kampanjer och reor säger ägaren beror på "klantig kommunikation".

Efter att Plus tog kontakt med e-handlaren har han ändrat reapriserna till ordinariepriser och uppdaterat den dyrare sidan till att nu ha priserna angivna i USD. Den dyrare sidan har nu dessutom fått priser som ligger mer i linje med vad SVT:s expert anser att de är värda.

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!