Kommunens nya drag: E-handel i hemtjänsten

Ska onlineshoppa tillsammans.

Nu meddelar Hemvårdsnämnden i Halmstad att de ska förenkla hemtjänstpersonalens inköp av dagligvaror, genom att förflytta shoppingen från fysisk butik till en egen e-handel.

Hittills har hemtjänstpersonalen handlat åt personerna som behövt hjälp med sina inköp i den närmsta butiken, efter en inköpslista med personens egna pengar.

Annons

Men nu är planen att alla inköpen ska ske via Hemvårdsnämndens webbutik. Butiken, som kommer att stå för varorna i e-handeln, ska plocka ihop varorna och leverera dem till personerna som hemtjänstpersonalen handlade och bar hem varorna åt tidigare. 

– En stor fördel med e-handel är att beställningen av varor görs av kunden och hemtjänstpersonal tillsammans i webbutiken. Det innebär att när man ser och själv kan välja bland utbudet av varor ger det också kunden större delaktighet, valfrihet och kvalitet, säger Ann-Charlott Mankell, ordförande i Hemvårdsnämnden, i ett pressmeddelande.

Det nya är även att hemtjänstpersonalen inte längre kommer att hantera personernas privata pengar, eftersom alla inköp kommer att faktureras istället.

– Inköp via e-handel kommer inte innebära någon merkostnad för våra kunder. Det finns heller inga krav på att våra kunder ska ha en egen internetuppkoppling eller dator hemma. Kommunen kommer att stå för all teknik och även internetuppkoppling, säger Rose-Marie Henriksson, vice ordförande i Hemvårdsnämnden.

Övergången till e-handeln kommer att införas successivt i olika pilotområden i Halmstad. Men först ska hemvårdsförvaltningen ta fram förslag till underlag för upphandling av en e-handelsleverantör. Upphandlingen ska påbörjas redan i år.

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!