Kommuner går ihop i kampen om ökad e-handel

Gör sig redo för ny e-handelslag.

I flera år har regering och riksdag försökt få de svenska myndigheterna att bli bättre på att e-handla och att använda sig av e-fakturor. Förändringen har dock gått minst sagt långsamt och rapport efter rapport har visat på dystra e-handelsresultat för landets offentliga verksamheter.

LÄS ÄVEN: 70 procent av myndigheterna näthandlar inte trots krav

Annons

"Har länge vetat om intresse"

Den 1 april i år träder en ny lag om e-fakturor i kraft. Den innebär att alla nya avtal mellan leverantörer och offentliga aktörer måste faktureras digitalt. För att vara redo när det verkligen gäller, har ett antal kommuner i Skåne och Blekinge bestämt sig för att med gemensamma krafter ta sig an den väntade e-handelsutmaningen.

Det första gemensamma projektet blir en nätverksträff om e-handel i Eslövs kommun. Totalt väntas ett 40-tal tjänstemän från kommuner i Skåne och Blekinge närvara.

- Det är roligt att få vara med och starta upp ett sådant här nätverk i Skåne. Vi har länge vetat om att det har funnits intresse. Därför är det glädjande att Eslövs kommun ville vara med och ordna den första träffen, säger Kerstin Wiss Holmdahl, förbundsjurist med ansvar för e-handelsfrågor på Sveriges Kommuner och Landsting, i ett pressmeddelande.

Ska undvika upprepade misstag

Och valet av kommun för träffen är knappast en tillfällighet. Enligt uppgift är nämligen Eslöv just nu "i uppstarten av e-handel", vilket innebär att ett elektroniskt beställningssystem håller på att upprättas.

- Fokus det senaste halvåret har varit att öka andelen e-fakturor inför att den nya lagen träder i kraft. 2017 var andelen e-fakturor under 40 procent. Målet för 2019 är att vi ska nå minst 70 procent, säger Johanna Löthberg, e-handelsansvarig i Eslövs kommun.

Hon välkomnar det nya nätverket, som hon tror kan bidra till ökad kunskap på e-handelsområdet.

- Det är bra att vi kan ha nätverk i Skåne lokalt i dessa frågor. Vi är få i varje kommun som jobbar med e-handelsfrågor. Genom att lära känna kollegor i andra kommuner kan vi lära av varandra. Kunskapsutbytet ger möjlighet att inte göra om andras misstag och att repetera det som har varit bra, avslutar Johanna Löthberg.

LÄS ÄVEN: Digitaliseringen går för sakta - ny myndighet ska hjälpa till

Annons

Annons