Kompletts smarta lagerval skapar ringar inom e-handeln

Sportamore satsar på robotar - följer Boozt, Babyshop och pionjären Komplett.

Nyligen kunde Ehandel.se berätta att det svenska riskkapitalbolaget EQT lagt vantarna på det norska robotlagret AutoStore, för runt 4 miljarder norska kronor. AutoStore är ett helautomatiskt lager där robotar och inte människor plockar varorna.

Efter fadäsen med Lekmers robotlager, som inte alls verkar ha gått som planerat, så verkar allt fler e-handlare välja AutoStores lösning. Skillnaden mellan de två olika lagerlösningarna förklarar vi i denna artikel.

Annons

Nu meddelar e-handlaren Sportamore att även de kommer att bygga ett nytt lager med AutoStores robotar. Vi ställde några frågor till Johan Ryding, VD på Sportamore, om det nya automatiserade lagret.

Varför valde ni just AutoStore? Tittade ni på andra liknande lösningar?

- Vi har utvärderat ett flertal olika lösningar från olika leverantörer och har kommit fram till att en lösning baserad på en AutoStore-anläggning är det vi tror kommer att fungera bäst för vår verksamhet, säger Johan Ryding till Ehandel.se.

Sportamore har sedan hösten 2012 haft sitt lager, på 11 000 kvadratmeter, i Spånga. Nu ska e-handlaren dock flytta till ett nytt modernt logistikcenter på 23 000 kvadratmeter i Eskilstuna Logistikpark.

Varför flyttar ni till Eskilstuna?

- Eskilstuna som geografi har ingenting med valet av automationslösning att göra, det är snarare ett val som är gjort utifrån avstånd till marknad och långsiktiga expansionsmöjligheter.

E-handelsjätten Komplett var tidiga med att gå all-in på AutoStores lagerlösning och även om en stor del av deras logistik sköts helt automatiskt så har de exempelvis vitvaror och andra stora produkter i ett mer normalt plocklager. Sportamore som säljer sportprodukter har dock förstås lite mindre storlekar på varorna de skickar ut.

Kommer 100% av ert lager ligga i AutoStore eller kommer det också finnas andra delar?

Annons

- Vi kommer att ha delar av vårt sortiment lagerfört utanför AutoStore, framförallt beroende på att vi har en mindre del skrymmande gods som inte lämpar sig för förvaring i AutoStore.

Hur stor kommer AutoStore-lösningen att vara hos er?

- Anläggningen är dimensionerad för våra behov de närmaste åren med option på expansion. Initialt kommer anläggningen att täcka en yta om cirka 3 000 kvadratmeter, säger Johan Ryding.

Inflytten till det nya logistikcentrat i Eskilstuna beräknas ske i börja av sommaren 2017.

LÄS ÄVEN: Ehandel.se har besökt Kompletts automatiska robotlager

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!