Kontroversiell e-handel ska ha portats av flera banker

"Nästan omöjligt för oss att verka på den svenska marknaden".

E-handeln Nordic Wear startade i oktober 2013. Sedan dess har de försökt hitta en betallösning som funkar så smidigt som möjligt för deras kunder, något som inte varit det lättaste. Orsaken är bland annat att webbshoppen är en stor återförsäljare av det kontroversiella klädmärket Thor Steinar, som enligt bland annat stiftelsen Expo, är populärt främst i högerextrema kretsar.

Trots att Nordic Wear har försökt att samarbeta med ett flertal banker för att kunna erbjuda kunderna att betala med Swish, så har samtliga försök resulterat i att bankerna valt att inte samarbeta med nätbutiken. Detsamma gäller flera betalföretag som sajten har varit i kontakt med.

Annons

Ska ha hänvisat till tyska regler

Nu under sommaren ska till slut även Nordea ha valt att sluta tillhandahålla Nordic Wears kunder tjänsten för Swish-betalningar.

- Nordea vägrar tillhandahålla tjänsten med någon vag motivering om att Thor Steinar är förbjudet på tyska fotbollsarenor, skriver Patrik Forsén på Nordic Wear till Ehandel.se.

Han har själv tidigare haft flera framstående positioner inom det som kallas "den nationella rörelsen", och har bland annat varit ordförande för det forna partiet Nationaldemokraternas ungdomsförbund, Nationaldemokratisk ungdom, NDU. Han var även med och grundade organisationsgruppen Nordisk Ungdom, som i dagarna uppmärksammades när de protesterade mot Prideparaden i Stockholm med banderollen “Rädda barnen”.

"Tar inga politiska ställningstaganden"

Patrik Forsén menar dock att Nordic Wear är medvetna om att Thor Steinar är kontroversiella, men menar att det har mer med märkets kundkrets att göra än med kläderna i sig. Han menar också att Nordic Wear inte tar några politiska ställningstaganden.

- Vår inställning är att vi säljer kläder med historiska och patriotiska motiv. Vi tar inga politiska ställningstaganden och våra kläder är i sig inte kontroversiella. Den politiska korrektheten i Sverige spiller över på oss och gör det nästan omöjligt för oss att verka på den svenska marknaden.

"Vi gör enskilda bedömningar"

På Nordea väljer man dock att inte kommentera uppgifterna om att man ska ha avslutat tillhandahålla möjligheten att betala med Swish för Nordic Wears kunder.

- Vi kan tyvärr inte kommentera enskilda kunder eller ärenden men rent generellt så gör vi enskilda bedömningar från fall till fall, skriver bankens pressekreterare Janina Pfalzer till Ehandel.se.

Nordic Wear har nu löst problemet hjälpligt, men är själva inte helt nöjda med betalningsalternativen.

Annons

- Idag använder vi Paypal och bankgiro-betalning. Det fungerar, men gör det krångligare både för oss och våra kunder, skriver Patrik Forsén.

Annons