Kortbedrägerier når 100 000 fall – nu vanligaste brottet

"Det är så fruktansvärt enkelt".

Sveriges Radio rapporterar att kortbedrägerier nu är det vanligaste brottet. Enligt Jan Olsson, bedrägeriexpert vid polisens nationella IT-brottscentrum, så är bedrägerier med annans kortinformation det största enskilda brottet vi har i Sverige just nu.

- Det är så otroligt mycket kortinformation som stjäls att det existerar inte bedragare nog för att hinna använda all information innan utgångsdatum är nått, säger Jan Olsson till SR.

Annons

"Otroligt stor mängd brott"

Förra året ska siffran för anmälda kortbedrägerier ha passerat 100 000, enligt Polisens siffror. Siffran ska ha ökat snabbt de senaste åren och e-handeln har ett finger med i spelet.

- Det är så fruktansvärt enkelt. Och antalet brott ökar fort om en och samma person sätter det i system. Då kan man göra tusen köp på ett år. Du sitter i soffan med din laptop och en cola i handen och bara pinnar på på tangentbordet. Hem kommer en massa varor, mobiltelefoner eller vad det kan vara för någonting. De kan begå en så otroligt stor mängd brott på få personer i förhållande till annan brottslighet, säger Jan Olsson.

Det är dock inte svenska e-handlare som primärt drabbas utan tjuvarna sägs handla från utländska nätbutiker, vilket ska göra brotten ännu svårare att reda ut. Enligt SR läggs nästan alla utredningar ner.

Kriminaliteten skulle minska drastiskt

Polisen vill förstås få bukt på denna typ av brottslighet och enligt Jan Olsson så skulle kriminaliteten i Sverige minska drastiskt om man stoppade kortbedrägerierna. De kriminella soffbrottslingarna sägs nämligen inte vara redo att gå över till andra typer brott.

- Det är ju inte så att alla de här går över och börjar begå personrån eller någonting. Minskar den här typen av brott så kommer också brottsligheten att minska, säger Jan Olsson.

Annons