Kortbetalning vanligast men fakturaköp känns tryggast

Drygt tre av fyra svenskar e-handlar med kort men bara var femte anser att det är det säkraste betalmedlet. Mer än hälften känner sig däremot trygga med att köpa på faktura.

Enligt en ny rapport från Sentor känner nästan hälften av svenskarna, 47 procent, en oro när de betalar med kort på nätet. Nu har även Santander Consumer Bank, tillsammans med undersökningsföretaget YouGov, kikat lite närmare på hur svenskarna förhåller sig till säkerhet vid köp online.

Undersökningen visar att 78 procent använder betal- eller kreditkort när de handlar, men bara 18 procent uppger att det är det tryggaste betalmedlet.

Annons

– Det är synd att det finns en så stor oro för att handla med kort. Det är det säkraste betalmedlet vi har. Framförallt när man verifierar sitt köp med Securecode. Dessutom har många kortutgivare försäkringar som täcker eventuella bedrägerier, säger Thomas Lindby, kortansvarig på Santander Consumer Bank.

Många drabbade av nätbedrägeri

I undersökningen, som baseras på 1007 intervjuer med män och kvinnor i åldrarna 18-74 år, anger 97 procent att de handlar online. Mer än hälften, 59 procent, kommer att handla julklappar på nätet, varav 37 procent kommer att handla hälften eller mer online.

Men att handla på nätet medför också en oro för många konsumenter. 68 procent är oroliga för bedrägerier och 43 procent har råkat ut för Internetbedrägeri i någon form. Allra mest oroar vi oss över att köpa av privatpersoner på sajter som Blocket, Tradera och Ebay, 54 procent, följt av näthandel, 41 procent.

Men även om kortbetalning är den vanligaste betalmetoden så kommer faktura- och direktbetalning inte långt efter. 68 respektive 66 procent använder dessa betalsätten, och att e-handla mot faktura är den betalmetod vi känner oss tryggast med. 52 procent, följt av betalning via Internetbank, 38 procent.

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Tack!