Kreditkort med digital skärm ska minska nätbedrägerierna

Betalkort med en digital display som automatiskt och slumpmässigt genererar nya säkerhetskoder ska göra stulna kortuppgifter värdelösa.

Bedrägerierna på nätet ökar lavinartat. Både när det gäller så kallade ID-kapningar och att någon handlar online med stulna kortuppgifter. Nu säger sig dock Oberthur Technologies, OT, ha en lösning på det senare problemet.

IT-säkerhetsföretaget har nämligen tagit fram ett betalkort som slumpmässigt genererar en ny säkerhetskod, den tre- eller fyrsiffriga kod som oftast finns på kortets baksida, med jämna mellanrum.

Annons

Något som innebär att kortet blir värdelöst inom en timme efter det att en bedragare kommit över kortuppgifterna.

Frankrike först ut

Det hela är möjligt med hjälp av en liten digital skärm som drivs av ett litium batteri på baksidan av kortet. Enligt OT kommer säkerhetskoden att uppdateras automatiskt varje timme, eller så ofta som kortägaren önskar, utan att denne behöver göra något.

Det behövs alltså inte något plug-in för webbläsare eller telefoner och inte heller e-handlare berörs av lösningen. De banker och kortutgivare som planerar att använda sig av tekniken behöver däremot teknik och mjukvara som stöds av OT.

Oberthur Technologies ska just nu ligga i samtal med flera brittiska banker som är intresserade av att använda sig av tekniken och redan innan årets slut ska det första betalkorten som använder sig av de digitala säkerhetskoderna lanseras i Frankrike.

Annons