Kronans Apotek gasar online och bromsar offline

Nätbutiken står nu för 2,6 procent av all försäljning.

Kronans Apotek sätter den fysiska butiksexpansionen på paus och satsar helt på onlinemarknaden. Det säger företagets vd Anders Torell i en intervju med Market.

I förra veckan kunde vi berätta att Kronans Apotek hade nått stora framgångar med sin app, som ska ha laddats ner runt 100 000 gånger. 

Annons

LÄS ÄVEN: Här är apoteksappen som laddats ned 100 000 gånger

Nu avser företaget alltså att fortsätta den digitala resan, som påbörjades när Kronans Apotek startade sin e-handel år 2015. 

LÄS ÄVEN: Kronans Apotek tar klivet ut på nätet med ny e-handel

E-handeln växte med 50% första halvåret

Nu ska e-handeln stå för 2,6 procent av den totala försäljningen och under första halvåret i år ska tillväxten på nätet ha uppnått 50 procent. Den trenden tror företaget nu kommer att hålla i sig.

- E-handelstrenden är som bekant stark och det påverkar självklart oss positivt. Samtidigt har vi ett extremt tävlingsinriktat team på plats med kunden i fokus, säger Anders Torell till Market. 

Han värvades till företaget från Ica i början av 2018 och har sedan dess sett till att digitaliseringen har kommit högt upp på agendan för hur företaget ska nå tillväxt.

Ett led i det arbetet var bland annat att koncernens eget e-handelsproffs, Emelie Friis, numera även ingår i styrelsen. 

LÄS ÄVEN: Kronans Apoteks e-handelsproffs tar ett steg upp 

Annons

- Emelie Friis har lett det offensiva arbetet med e-handeln och det känns logiskt att hon förstärker oss nu när vi lägger ännu mer fokus på att möta kundernas förväntningar på bättre och snabbare service och vassare kundupplevelse.

Ägaren köpte in sig i Doktor.se

Samtidigt så har det finska företag som äger Kronans Apotek, Oriola, köpt 17 procent av det svenska nätläkarföretaget Doktor.se. Enligt Anders Torell har affären varit ett sätt att “knyta ihop patientresan”.

- Patienter och kunder förväntar sig produkter och tjänster oavsett tid och plats, säger han.

Och att Kronans Apotek nu ska pausa etableringen av fysiska apotek till förmån för e-handelssatsningar märks redan. Av de 20 nya svenska apotek som etablerades under de första sex månaderna i år så var bara ett av dessa ett Kronan-apotek.

- Vi kommer löpande att förbättra vårt apoteksnät och säkerställa att vi finns på de mest attraktiva affärslägena, betonar Anders Torell.

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Tack!