LYKO om nya lagret: ”Plocktiden halveras”

"En förutsättning för att möta vår tillväxt".

E-handelsföretaget Lyko går in i Finland. Samtidigt storsatsar företaget på ett sprillans nytt automatlager som ska stå färdigt i Vansbro år 2020. Prislappen för det sistnämnda tros bli runt 85 miljoner kronor. Om detta berättade vi för några veckor sedan. 

LÄS ÄVEN: Lyko får finsk e-handel och nytt automatlager i Sverige.

Annons

"Marknaden anses vara relevant"

Nu berättar företagets vd Joanna Hummel om beslutet att gå in i Finland - och om varför Lyko bygger just ett automatlager.

- År 2016 så hade Finland en penetration på 12 procent i kategorin skönhet, vilket är högst i Norden och kan jämföras med 9 procent i Sverige. Så marknaden får anses vara väldigt relevant och intressant att bearbeta online, skriver Joanna Hummel till Ehandel.se.

Frakten till de finska kunderna kommer i första hand att ske från Sverige, men det kan komma att ändras.

- Det befintliga och det nya varulagret kommer stå för frakt till Finland. I takt med att verksamheten växer kan det bli intressant att utvärdera lokala hub-lösningar. Den frågan hänger också samman med hur vi framöver resonerar kring fysisk närvaro. 

Tror på lönsamt automatlager

Men att det nya lagret blir ett automatlager, är ett självklart beslut för Lykos del och de 85 miljoner som Lyko plöjer ner i projektet tror hon kommer att löna sig. 

- Ett automatlager är en förutsättning för att möta vår tillväxt och att få ut en ökad effektivitet. Plocktiden halveras med automation, jämfört med dagens nivåer - varför investeringen har en bra återbetalningstid, skriver Joanna Hummel.

Exakt vilken typ av automatlager det kommer att bli är ännu oklart då Lyko ännu inte valt systemlösning.

Annons
Annons