Lagerkaos hos modegiganten – kostar hundratals miljoner

Nya lagersystem skapar stora problem.

Den brittiska e-handlaren och modebutiken Asos delgav nyligen sina siffror för deras senaste fyra verksamhetsmånader, fram till den sista juni i år. Rapporten följdes av ett rejält tapp på börsen för företaget, trots en försäljningstillväxt på hyfsade 12 procent.

LÄS ÄVEN: Asos omsättning i Sverige avslöjad

Annons

Omsättningen för perioden landade på 920 miljoner pund, nära 11 miljarder kronor. Resultatet delgavs dock inte, men företaget varnar att det kommer att vara lägre än tidigare beräknat. Anledningen är att man just nu har problem med logistiken i USA och EU, vilket resulterat i sura kunder och kostnader för att fixa problemen.

- Att implementera den stora översynen av infrastruktur och teknik i våra amerikanska och europeiska lager har tagit längre tid än vi hade förväntat oss, vilket påverkar vårt utbuds tillgänglighet, försäljning och kostnadsbas i dessa regioner, säger företagets vd Nick Beighton, i en kommentar till rapporten.

300 miljoner kronor att fixa

Enligt sajten Retail Dive så kommer de tekniska problemen på lagrena att kosta uppemot 25 miljoner pund, eller nära 300 miljoner kronor, för Asos att komma till rätta med. Företaget räknar även med minskade marginaler då man försöker vinna tillbaka missnöjda kunder.

Det som ligger bakom lagerkaoset är nya automatiserade lagerhanteringssystem och lagerkontrollsystem. EU verkar vara mest drabbat, där tillväxten stannade på 5 procent under perioden, och lagerhubben i Europa beräknas vara tillbaka på banan först i september. De marknader som drabbats hårdast ska vara Frankrike och Tyskland.

Annons