Landet där drönarleveranser blir verklighet redan i år

På fredag ska den första flygningen äga rum i ett stort projekt för att förse landsbygden med viktiga mediciner.

I USA och Europa bråkar man just nu om regelverket kring framtidens flygande leveransdrönare. En framtid som inte är helt kristallklar även om e-handelsjätten Amazon verkar övertygad om att den kommer realiseras.

Australien är lite längre fram i sin drönarutveckling och man kommer innan årets slut ha tester av drönarleveranser på ett 50-tal platser i landet.

Annons

Afrika har sedan dag ett i drönardiskussionen setts som den kontinent där man först kommer att få se drönare användas i stor skala. Och även om den första produkten siats vara mediciner så ligger inte vanlig e-handel långt efter.

Premiärflygning under ekonomiskt forum

På onsdag går evenemanget "World Economic Forum on Africa 2016" av stapeln i Rwanda. En av de stora händelserna under detta evenemang, enligt sajten NewsofRwanda, kommer att vara just drönare.

Ett företag som redan i sommar ska börja leverera med flygande drönare är nämligen amerikanska Zipline. I ett samarbete med Rwandas regering ska Zipline förse 20 sjukhus med alla deras "blood products". Företaget har även planer på att skicka ut vaccin och behandling för HIV, malaria, tuberkulos med mera. Zipline säger att detta bara är början och att fler länder står på tur under 2016.

SMS:a efter drönarleverans

För att beställa medicin SMS:ar sjukvårdspersonalen till Zipline som direkt skickar iväg en drönare med den efterfrågade produkten. Drönaren flyger i 100km/h enligt företaget och släpper produkten inom en plats i storleken av några parkeringsplatser.

Zipline, som ska göra första leveransen nu på fredag i Rwanda, ska bara var en liten del av en större satsning på drönare av Rwandas regering. Ett initiativ vi tidigare kunnat berätta mer om i artikeln "Planer på stort drönarnätverk för e-handel i Rwanda". Landet planerar bland annat en drönarflygplats och det lutar alltså åt att Rwanda kommer bli det första landet med reguljära drönarflygningar.

Annons