Landet som vill slippa globala regler i e-handeln

71 mot tre.

De internationella e-handelsjättarna har länge haft ögonen på Indien, men från Indiens håll har intresset för att få dit dem varit betydligt svalare. Vi har bland annat kunnat rapportera att de amerikanska giganterna Walmart och Amazon fick göra gemensam sak för att komma runt nyinstiftade regler som Indien satt upp för att hålla de internationella företagens inflytande på en lagom nivå.

LÄS ÄVEN: Rivalerna slår sig ihop i kampen om e-handelns jättemarknad

Annons

Kina, Japan och EU överens med USA

Nu uppges Indien vara i stort sett det enda landet som säger nej till nya internationella e-handelsregler som WTO, World Trade Organization, väntas ta beslut om. På ja-sidan finns 70 länder som har teamat upp med USA för att få på plats regler som skulle underlätta för bland andra Amazon att sälja internationellt. Även Kina, Japan och EU ser positivt på att förenkla den typen av internationell handel, så länge företagen också betalar moms och andra avgifter.

Till Indiens sida har hittills endast Sydafrika och Saudiarabien anslutit sig. Och då har Sydafrika dessutom börjat vackla, med hänvisning till att Afrika numera börjar se fördelarna av internationell e-handel. Det rapporterar Times of India.

Hemelektronik utan avgifter

De aktuella reglerna handlar bland annat om att data ska kunna skickas fritt mellan olika länder, och att det ska bli lättare att importera och exportera varor. Som ett exempel har EU efterfrågat att fler produkter ska ingå i ITA - Information Technology Agreement - vilket Indien har sagt nej till. Syftet med ITA är att elektronikprodukter som TV-apparater, GPS-mottagare och spelkonsoller inte ska beläggas med några extra importavgifter.

Enligt Times of India är Indiens farhåga att ett förenklande av internationella e-handelsregler skulle slå hårt mot flera av världens utvecklingsländer.

Annons