Larmet: Svenska modebutiker dåliga på omnikanal

Många svenska modeföretag har lång väg kvar när det gäller omnikanal enligt en ny undersökning.

Sverige har de senaste decennierna varit ett av de länder som gått i täten när det gäller internationell modeförsäljning. Men nu ser festen ut att ha kommit av sig. Enligt undersökningen Omnikanalsindex från informationsföretaget Tieto släpar nämligen svenska modebutiker efter när det gäller omnikanalsupplevelser. Slutsatsen bygger på en undersökning av 25 butiker som har granskats utifrån bland annat flerkanalsanvändning och kundnöjdhet.

Även om många bolag har kommit en bit på vägen när det gäller omnikanal, så har de flesta långt kvar innan deras verksamheter fullt ut kan beskrivas som omnikanal.

Annons

- Det är kunderna som driver utvecklingen och som detaljist behöver du säkerställa att de får en enhetlig upplevelse av ditt varumärke. Genom att hantera omnikanaler blir det möjligt att integrera den fysiska och den digitala världen, vilket är avgörande för att nå framgångar idag, säger Fredrik Bergström, konsult på Tieto och expert inom e-handel och kundupplevelser i ett pressmeddelande.

Dåliga på att använda data

Tieto har jämfört de svenska butikernas resultat med hur butiker från andra länder har presterat i liknande undersökningar. Bland annat ska resultaten ha jämförts med årets Omnichannel Retail Index från NRF. Enligt Tieto ligger de svenska butikerna efter många andra länder i utvecklingen mot omnikanal.

Det uppges bero bland annat på att många företag har en bit kvar när det kommer till att lägga upp sin försäljningsstrategi med hjälp av kunddata.

- Analysen visar att många detaljister inser vikten av att ha en omnikanalstrategi men få har en färdig bild av hur den ska se ut. Behoven varierar, men att känna sin kund är centralt för att kunna välja rätt strategi, säger Fredrik Bergström.

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!