Leksakspistoler som liknar vapen ratas av e-handlarna

"Har inga planer på att ta in något sådant".

I morse kunde vi berätta att branschorganisationen Lek & Babybranschen hade gått ut och uppmanat sina medlemmar att inte sälja leksaker som kunde misstas för riktiga vapen.

LÄS ÄVEN: Leksaksbranschen uppmanar till säljstopp av leksaksvapen

Annons
Annons

Bakgrunden till initiativet är förra veckans uppmärksammade händelse i Stockholm, då polisen av misstag sköt ihjäl en man med Downs syndrom. mannen ska vi tillfället ha burit på en leksaksvapen, som polisen misstog för ett riktigt vapen.

Har policy sedan tidigare

Men när Ehandel.se tidigare i dag tog kontakt med ett antal e-handlare i leksaksbranschen, visade det sig att många redan har valt bort leksaker som kan misstas för vapen.

- Vi har sedan tidigare en policy angående detta, och därför har vi inte några leksaker som liknar riktiga vapen i vårt sortiment, skriver Christian Karlander, vd på Babyland, i ett mejl till redaktionen.

- Vi har sedan långt tidigare som hållning att inte sälja vapen som kan misstolkas som äkta eller liknas vid riktiga vapen, håller Babyshops vd Marcus Tagesson med.

Slutade med soft air-gruns

Anton Nilsson, marknadschef på Webhallen, kommer med ett liknande besked.

- Vi har i dagsläget inga produkter som passar in på en sådan beskrivning och inte heller några planer på att ta in något sådant, berättar han, och fortsätter:

- Under våren 2017 sålde vi soft air-guns men tog bort dem just på grund av att det helt enkelt kändes fel att sälja något som så lätt hade kunnat misstas för den riktiga varan.

När vi gör en snabbkoll av ett antal populära e-handelssajter så visar det sig snabbt att de vapenliknande leksakspistolerna lyser med sin frånvaro. Den som är intresserad av att beställa hem en leksak som går att skjuta med, får snarare hålla till godo med färgglada vattenpistoler och liknande.

Annons
Annons

Saluförs inte av externa säljare

Inte ens hos marknadsplatser, med många olika säljare, verkar de verklighetstrogna leksakspistolerna vara speciellt vanliga. Hos CDON.com saluförs både företagets egna lagerförda varor och externa säljares sortiment. 

- Gällande vårt eget lagerförda sortiment så har vi inga vapen eller vapenliknande artiklar i sortimentet. Och jag har precis gjort ett antal slagningar i sortimentet på sajten och inte lyckats hitta några vapenliknande produkter som skulle kunna missuppfattas för riktiga vapen. Så det ser ut som att inte heller några av våra aktiva externa handlare saluför detta, skriver Kristoffer Valiharju, COO på CDON.

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!