Livsfarliga flyktingbåtar säljs hos flera e-handlare

Marknadsförs som säkra flyktingbåtar av hög kvalitet för upp till 30 personer.

2410 personer. Så många migranter ska ha mist livet på Medelhavet mellan den 1 januari och 9 augusti i år, enligt organisationen Missing Migrants, som sedan flera år tillbaka för statistik över detsamma.

Flytvästar blev "tilläggsutrustning"

Under morgonen rapporterade Sveriges Radio Ekot att en av orsakerna till vissa av dödsfallen kan vara livsfarliga gummibåtar - som säljs helt öppet av flera e-handlare, däribland den kinesiska e-handelsjätten Alibaba.  

Annons

- De här gummibåtarna punkteras lätt så att luften går ur. De är väldigt rangliga och farliga. De kan lätt sjunka så att människor drunknar och är inte alls lämpliga för resorna över Medelhavet, säger Marcella Kraay, som själv koordinerar arbetet på ett av Läkare utan gränsers fartyg i Medelhavet, till Ekot.

Alibaba ska enligt Ekot ha marknadsfört båtarna som "säkra flyktingbåtar av hög kvalitet" som kan ta upp till 30 personer. Flytvästar ska ha sålts som “tilläggsutrustning”, enligt Ekot.

Gummit tunt som en plastpåse

Myndigheter ska nu ha upptäckt att båtarna har sålts till människosmugglare i Libyen och sedan sjösatts på Medelhavet. Men den säkerhet som ska ha påståtts omgärna båtarna, är en ren lögn, enligt Marcella Kraay.

- Gummit i båtarna är tunt, mellan en och 2 millimeter, i vissa bara en halv millimeter. Tänk dig en plastpåse i en mataffär, säger hon.

Enligt henne är det till och med ofta migranterna själva som blåser upp båtarna som de sedan riskerar sina liv i.

EU vill stoppa försäljningen

EU ska nu ha försökt pressa Kina att stoppa försäljningen av de farliga båtarna på samtliga e-handelssidor där de ska ha sålts. Enligt Marcella Kraay befolkas båtarna dessutom ofta av betydligt fler personer än de 30 som de påstås vara avsedda för, vilket förstås gör det hela ännu mer riskfyllt.

- Vi ser upp till 140 personer på en gummibåt och trängseln är enorm. Den här månaden upptäckte vi åtta livlösa personer på botten av en gummibåt vid en räddningsoperation. Det hade uppstått panik på flyktingbåten, de trampades ned och drunknade av vattnet i botten på båten. Det var fasansfullt, berättar hon för Ekot.

Ehandel.se har kontaktat Alibaba och frågat om de kommer att sluta sälja båtarna, men ännu inte fått svar.

Annons

Annons