Logistikfarbrorn om e-handelns framfart bland fastigheter

Hur ser ett världsledande fastighetsbolag på e-handelns tillväxt?

Fastighetsbolaget Prologis släppte nyligen sin årsrapport för 2015. Företaget sägs vara världsledande inom industriella fastigheter och man kontrollerar över 60 miljoner kvadratmeter i 20 länder.

– Beläggningen i vår europeiska portfölj är den högsta någonsin. Storbritannien är den starkaste marknaden följt av norra Europa, sade Ben Bannatyne, ordförande på Prologis Europe i samband med årsrapporten.

Annons

Vi är förstås intresserade av hur en sådan här fastighetsjätte ser på e-handeln och hur står del av deras bestånd som nu används i koppling till näthandel av olika slag.

Över 15 procent e-handel

Allan Lavén är regiondirektör för Prologis i Norden och han berättar att e-handel definitivt är ett område som de arbetar med. Allan Lavén älskar för övrigt logistik och kallar sig gärna "logistikfarbror", enligt Logistikpodden.

Hur stor del av Prologis verksamhet är idag inom e-handel?

- I Sverige är det cirka 38 000 kvadratmeter lager dedikerat för e-handel vilket är ungefär 10 procent av vår portfölj. Siffran blir högre om man räknar in de ytor som våra 3PL-hyresgäster utnyttjar för sina e-handelskunder. Jag skulle gissa på en bit över 15 procent, säger Allan Lavén.

Hur stor är tillväxten?

- I Europa har ytorna för e-handel ökat med cirka 15 procent under de senaste 3 åren. Detta har genererat runt 5 miljoner kvadratmeter nya lagerytor för e-handel.

Hur ser ni på e-handeln i stort?

- E-handeln är ett prioriterat område för Prologis. Vår bedömning är att e-handeln i Europa 2014 representerar cirka 200 miljarder Euro och att den kommer att fördubblas under de närmaste 5 åren med en årlig tillväxttakt om ca 15 procent.

Annons

För varje miljard euro som e-handeln växer så skapas det ett behov av nya lagerytor på ungefär 75 000 kvadratmeter, enligt Allan Lavén. Med tanke på att e-handeln globalt växer med 10-20 procent varje år lär det alltså behövas en hel del nya lagerytor de kommande åren.

Annons