Mångmiljardhandel till salu – grundaren överger e-handeln

Ska satsa allt på blockchain.

E-handeln Overstock, som bland annat säljer heminredning, omsatte förra året 15 miljarder kronor. Bolaget har sin bas i USA men säljer internationellt. Företagets vd och medgrundare, Patrick Byrne, var tidig med att hoppa på Bitcoin som betalmetod och han var tydlig med att han verkligen trodde på kryptovalutan.

LÄS ÄVEN: E-handlaren som jämför Bitcoin med guld

Annons

Redan samma dag som Overstock införde stöd för Bitcoin, i början av 2014, ska företaget ha sålt varor till ett värde av 130 000 dollar i den digitala valutan.

- Jag tror inte att ett sunt valutasystem är en upp- och nervänd pyramid baserat på infall av regeringstjänstemän, det bör bygga på något som de inte kan kontrollera. Bitcoin passar in i den beskrivningen, sade Byrne i samband med Bitcoin-lanseringen.

Patrick Byrne var sedan allvarligt sjuk en tid för att under förra året återvända som vd för Overstock. Nu verkar han dock ha fått nog av e-handeln och hans nya intresse är relaterat till Bitcoin.

LÄS ÄVEN: Overstocks VD gör comeback efter sjukskrivningen

Klart om 60-90 dagar

CNBC rapporterar nämligen att Byrne letar köpare till e-handelsverksamheten och att han väntar sig ha en deal färdig inom kort. Analytiker beräknar samtidigt att nätbutiken är värd mellan 1,5 och 2,25 miljarder dollar. Byrne uppges äga 40 procent av Overstock.

- Mitt mål är att inom 60 till 90 dagar lämna detta bakom mig, säger Patrick till CNBC.

Vad ska han då göra med pengarna? Patrick Byrnes intresse för Bitcoin har lett honom till att investera i tekniken bakom kryptovalutan, som kallas blockchain.

Faktum är att Overstock.com sägs vara den tredje mest aktiva investeraren i blockchain-teknik de senaste fem åren, enligt CNBC:s tidigare rapportering. Bland annat ska Patrick jobba med ett öppet register för landägare, med hjälp av tekniken, men det finns även planer inom fintech och detaljhandel.

Annons

Blockchain mer värt än e-handeln

Till Financial Times ska Patrick Byrne nyligen berättat att han redan fått flera intressenter till Overstock, bland dessa en miljardfond som tydligen inte vill låta Amazon ta över världen.

Vissa analytiker tror redan nu att Overstocks investeringar i blockchain kan vara mer värda än e-handelsverksamheten. Det är dock förstås e-handelsverksamheten som är till salu och en potentiell köpare skulle, enligt Byrne, kunna vara en stor butikskedja som behöver komma ikapp inom e-handeln.

Annons