MatHem saktar in – trots att miljarden nu är sprängd

Ökar förlusten med 50 miljoner.

Redan 2016 så räknade Sveriges nätmatjätte, MatHem, med att passera en miljard kronor i försäljning. Detta skedde dock inte, trots att företaget var mycket nära med 961 miljoner i omsättning.

LÄS ÄVEN: MatHem mot nytt rekord - en miljard under 2016

Annons
Annons

I mitten av förra året var företaget åter igen säkra på att de i alla fall under 2017 faktiskt skulle slå en miljard kronor i försäljning. Årsredovisningen har nu landat hos Bolagsverket och MatHem har nu passerat miljardstrecket, vilket företaget tidigare kommunicerat ut till media.

LÄS ÄVEN: Mathem missar miljarden - ökar förlusten

Det är dock inte med jättestor marginal som MatHem slår en miljard. Omsättningen landar på 1 084 miljoner kronor, vilket är en ökning med 13 procent jämfört med året innan. Det är dock förstås svårare att växa desto större du blir. Företaget hade till exempel en tillväxt på nära 34 procent 2016, och över 60 procent 2015.

Förlusten i linje med planen

MatHem gör än så länge ingen vinst utan har de senaste åren förlorat pengar varje år. Förlusten försämras för helåret 2017 med ungefär 50 miljoner kronor. Detta betyder att företaget under förra året gjorde en förlust på 169 miljoner kronor, vilket kan jämföras med minus 119 miljoner året innan.

- Verksamheten har under räkenskapsåret tillförts cirka 220 miljoner kronor via kontant nyemission av aktier, vilket ger bolaget möjlighet att fortsätta utveckla och driva verksamheten i linje med uppsatta mål. Resultatet om -169 miljoner kronor var i linje med bolagets plan, skriver företaget i årsrapporten.

Det negativa resultatet förklaras bland annat med ökad marknadsföring, samt investeringar för att kunna hantera tillväxten.

- Resultatet påverkas främst av att MatHem under 2017, enligt plan, har investerat i fortsatt hög marknadsföring, fortsatt utveckling av plockcentralen i Stockholm, som etablerades under slutet av 2014, uppstart av det nya lagret i Malmö och anpassning av verksamheten vid lagret i Göteborg, samt en utökad organisation för att fortsatt kunna driva och framgångsrikt hantera en hög tillväxttakt med bibehållen hög servicenivå och kundnöjdhet. Bolagets kassa var 268 miljoner kronor vid årets utgång, vilket mer än väl täcker den närmaste framtidens behov, skriver MatHem.

"Största matbutiken med hemleverans"

Företaget säger till och med att de är lönsamma om man räknar bort en del kostnader.

Annons
Annons

- Med sin storlek och höga tillväxttakt fortsätter MatHem driva den svenska e-handelsmarknaden inom mat och MatHem har under 2017 ytterligare befäst och utökat sin ställning som Sveriges största matbutik med hemleverans på nätet. MatHem är lönsamt efter rörliga produktionskostnader och följer sin utvecklingsplan väl. MatHem har mycket höga ambitioner där fokus är att utöka sin dominerande ställning och säkra att bolaget även i fortsättningen är kundens förstaval på Internet för inköp av mat, skriver företaget.

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!