Matjättens superlager kommer att kosta runt 2 miljarder

"Ett av de största och modernaste i Europa".

Uppdatering: Nyheten angav tidigare att lagret skulle kosta uppemot 600 miljoner. En siffra som dock gäller per år under uppbyggnaden. Den totala kostnaden beräknas hamna runt 2 miljarder kronor.

Axfood har redan tidigare berättat om deras planer att bygga ett superlager i Stockholm. Detaljerna har dock inte varit helt klara men igår släpptes ytterligare information. Bland annat så lutar det åt att kostnaden hamnar i den övre delen av det tidigare rapporterade spannet om 400-600 miljoner kronor per år. Lagret kommer därmed att kosta runt 2 miljarder när det står klart.

Annons

Dagligvaruföretaget vet mer om kostnaden eftersom att man ingått ett preliminärt avtal med tyska Witron, som kommer att stå för automationen, och fastighetsföretaget NREP Logicenters gällande själva lagerbyggnaden.

- Det framtida logistikcentret blir ett av de största och modernaste i Europa för distribution av livsmedel till såväl butik som e-handel, skriver Axfood i ett pressmeddelande.

Bygger för framtiden

Lagret som ska bli drygt 100 000 kvadratmeter stort kommer att förläggas i Bålsta, nordväst om Stockholm. Det planeras vara i full drift år 2023.

- Vi bygger för framtiden. Med den nya logistiklösningen kommer vi att bli än mer konkurrenskraftiga och skapa samordningsvinster i koncernen. Vi investerar för att på ett flexibelt sätt möta framtidens behov av leverans av varor både till butikerna och direkt till e-handelskunderna, säger Klas Balkow, vd och koncernchef för Axfood.

Det nya superlagret ska ersätta Axfoods nuvarande lager i Jordbro, Borlänge, Årsta, Örebro, Skellefteå och Sätra.

Annons