Mat.se anklagades för smygreklam i Youtubekanal

Men Reklamombudsmannen gick på annonsörens linje.

I en Youtube-video som publicerats av influencern Jennifer Reinhold syntes flera medlemmar ur familjen Reinhold när de skulle visa upp hur lätt det är att beställa mat från e-handelsföretaget Mat.se.

"Tänker visa er nu hur lätt det är"

Videon heter ”Vi beställer mat från mat.se” och tittarna får bland annat höra Jennifer Reinhold säga ”Det enda man behöver för att be­ställa mat från Mat.se är en dator och händerna. Och jag tänker visa er nu hur lätt det är via datorn helt enkelt. Så häng med!”.

Annons

Inlägget ska ha märkts ut som reklam, bland annat genom att orden ”innehåller betald marknadsföring” ska ha synts i ett hörn under videons första tio sekunder. Videon fortsätter med att Jennifer Reinhold visar hur man beställer från Mat.se och dessutom tipsar om att den som uppger koden “Reinhold” får rabatterat pris. I slutet syns ”Videon är i samarbete med”, följt av en länk till Mat.se:s webbplats.

Kritik mot vit text på vit bakgrund

Men trots rabattkoderna, hänisningen till Mat.se och informationen om att inlägget är betald marknadsföring, har det uppfattats som otydligt av en privatperson som nu har anmält ärendet till Reklamombudsmannen. Enligt personen är det bland annat otydligt ifall det handlar om marknadsföring eller ett samarbete, och hon eller han vänder sig dessutom mot att informationen om marknadsföring huvudsakligen utgörs av vita bokstäver på vit bakgrund.

"Går omedelbart att identifiera som reklam"

Både Mat.se och Jennifer Reinhold menar dock att reklamfilmen har gjorts enligt konstens alla regler, och att det borde vara tydligt för tittaren att det handlar om reklam. Reklamombudsmannen väljer att gå på annonsörens linje.

- Utformningen av vide­on - tillsam­mans med videons namn ”Vi beställer mat från mat.se” och uppgifterna i texten under videon som inleds med ”Vide­on är i samarbete med” följt av Mat.se:s webbplats - leder enligt nämnden till att videon vid en samman­tagen bedöm­ning omedelbart går att identifiera som reklam för Mat.se, skriver Reklamombudsmannen i ett uttalande.

Annons