Mat.se utvecklar AI som fixar inköp, logistik och bemanning

Helt automatiska prognoser.

Nätmatbutiken Mat.se meddelar att de inte längre skapar företagets prognoser själva. Det gör nämligen företagets alldeles nya artificiella intelligens. Den sätter nu prognoserna för inköp, logistik och bemanning hos företaget.

"Vår modell är helt automatisk"

AI:n ska ha inneburit en dubbelt så hög precision jämfört med tidigare prognoser.

Annons
Annons

- Vi arbetar med avancerade prognoser, men nästan alla har inneburit en viss del manuellt arbete. Vår modell är helt automatisk och uppvisar konsekvent dubbelt så hög precision som våra tidigare manuella prognoser. Den tar hänsyn till allt från väder, säsong och orderhistorik till löning och högtider. Det är även möjligt att se vilka av parametrarna algoritmen tagit hänsyn till för prognosen, säger Morhaf Alaraj, data scientist på Mat.se.

"Ett naturligt steg"

Företaget säger samtidigt att det var ett naturligt steg att utveckla en AI för att sköta företagets prognoser.

- Vi jobbar datadrivet och med machine learning på flera nivåer. Att skapa en AI var därför ett naturligt steg. Att sätta rätt prognos är inte bara viktigt för försäljningen utan också avgörande för att minimera svinn och skapa en mer hållbar inköpsstrategi, säger Morhaf Alaraj.

AI:n är i drift idag och ska vara helt självgående. Den tittar på ett 60-tal parametrar vilket sägs göra den överlägsen tidigare delvis manuella prognoser.

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!