Matsmart slutar skicka varor till Norge: ”Fick inte lönsamhet”

Har stängt sin norska sajt.

"Vi har bestämt oss för att pausa sidan på obestämd tid". Det meddelandet möter den som besöker Matsmarts norska sajt, som nu har fått en ny landningssida med länken no.matsmart.com/seeyoulater.

Matsmart har funnits på den norska marknaden i drygt två års tid, men nu kan de norska konsumenterna inte längre handla från företaget.

Annons

LÄS ÄVEN: Matsmart lanserar i Norge nästa vecka

- Vi lägger inte ner i Norge, men vi slutar skicka varor dit. Vi har haft en jättebra tillväxt men fick inte lönsamhet i det, säger Matsmarts vd Karl Andersson till Ehandel.se.

När Matsmart inledde sin norska satsning så var det först i form av att skicka varor till norska gränsen. Norrmännen fick då hämta upp sina varor i Sverige. Den lösningen krävde dock att kunderna hade ett svenskt ID-kort, vilket visade sig inte vara speciellt vanligt.

"Lägger för mycket engagemang"

Matsmart valde då att börja skicka varor till Norge, men råkade då ut för diverse skatter som lades på alla beställningar. Bland annat måste utländska företag som säljer varor som hade kunnat produceras i Norge betala en särskild skatt för att kompensera den norska staten, berättar Karl Andersson.

- Den stora utmaningen blev alla tullar. Det hände att kunderna fick vänta i tio dagar på att få sina paket och till slut kände vi att vi lägger för mycket engagemang på det här.

För att förenkla försäljningen till de norska konsumenterna hade Matsmart behövt komplettera sin verksamhet med en norsk filial.

Var det inte ett alternativ då?

- Som det är nu hade det stulit för mycket fokus från annat. Vi har ju byggt upp vårt lager i Sverige för att det ska kunna serva hela Skandinavien. Det är absolut en lösning vi tittar på, men just nu är det inte aktuellt.

Annons

Satsar på nya marknader

Samtidigt som försäljningen till Norge krånglade ska Matsmart ha sett en fin tillväxt i Finland, som är bolagets andra marknad utöver Sverige. Nu väljer företaget att satsa vidare i vårt östra grannland, och att så småningom gå in i nya marknader.

Vilka länder kan bli aktuella härnäst?

- Det kan jag inte säga än. Men det finns såklart vissa länder som är mer givna än andra. Med tanke på att vi vill göra en satsning på Skandinavien och redan finns i Sverige och Finland så är det ju ett land som sticker ut.

Danmark?

- Ja, men först måste vi kolla så att det inte är något i Danmark som kan ställa till det. Vi får återkomma angående det.

Matsmarts norska sida är stängd för beställningar sedan den 1 december.

Annons