Michael Gegerfeldt om att äntligen få göra det han vill

Tröttnade på rapportering och analys - lämnar jobbet som vd.

När e-handelsföretaget Eleven fick nya ägare år 2013, var Michael Gegerfeldts tanke att kliva av som vd och istället syssla med affärsutveckling. Mer exakt ville han fokusera på att förbättra Elevens digitala verksamhet, och på det sättet få skönhetsbutiken att ligga i e-handelns absoluta framkant.

- Det är det jag brinner för, att hitta innovativa lösningar och att driva bolaget framåt. Men det var inte riktigt så det blev, säger han till Ehandel.se.

Annons

"Relativt passiv" utveckling?

Istället fortsatte Michael Gegerfeldt som vd för Eleven fram till den sista mars i år. Tidigare i dag kom dock beskedet att företaget har en ny vd, som tillträdde den 1 april.

LÄS ÄVEN: VD-byte och kapitaltillskott för skönhetsbutiken Eleven

De senaste åren har Eleven bland annat hunnit med att öppna fysiska butiker, att inleda samarbeten med nya fraktleverantörer och - kanske viktigast av allt - att vända bolaget till tillväxt och lönsamhet. Trots det beskriver Michael Gegerfeldt Elevens utveckling som “relativt passiv”.

Man får väl ändå säga att ni har hunnit med en del affärsutveckling?

- Jo, det har vi absolut. Men vi kunde ha gjort mer och det kunde ha gått snabbare. Nu får jag en helt annan möjlighet att påverka utvecklingen framåt, säger han, och fortsätter:

- Sedan får det inte vara ett självändamål att ta fram nya digitala lösningar, utan det måste finnas ett syfte. Och där tycker jag att vi har gjort ett fantastiskt jobb, men det finns mer vi kan göra.

Mer uppföljning än utveckling

Pernilla Barkman, som sedan den 1 april är Elevens vd, beskrivs av Michael Gegerfeldt som en “perfect match” för företaget. Nu när hon är på plats och tar över de operativa uppgifter som kommer med rollen som vd, får han helt enkelt mer tid till att utveckla nya digitala lösningar och tjänster. 

- Jag har haft en roll där jag har arbetat mycket med rapportering och analys, vilket innebär att jag snarare har haft en uppföljningsroll än en utvecklingsroll. Och jag som person passar bättre som utvecklare än som uppföljare, säger han.

Annons

Vad blir det första du ska göra nu, i din nya roll som affärsutvecklare?

- Det första steget blir att få ordning på alla projekt som vi inte har hunnit slutföra. Sedan väntar en hel del arbete med logistiken och att skapa en bättre kundupplevelse. Vi är bra när det gäller Stockholm, men vi måste bli lika bra i hela Sverige, samt i Norge och Finland. Där finns det mycket kvar och det är det vi ska arbeta på nu.

LÄS ÄVEN: Eleven går mot lönsamhet: "Skönt att stå på egna ben"

Annons