Miljarder i lån bakom marknadsplatsens tillväxt

E-handelsjätten har lånat ut 26 miljarder till sina handlare.

Amazon har som vi vet många järn i elden. Ett av deras intiativ som gått under radarn är det faktum att de lånar ut miljardbelopp till tredjepartssäljare på sin marknadsplats. Som många e-handlare vet kräver högsäsong ofta ett kapitaltillskott för att kunna maximera sin försäljning. Detta samtidigt som bankerna ofta inte är med på tåget när det kommer till att finansiera en e-handelsverksamhet.

Lånar ut till sina säljare

Detta har öppnat upp en marknad för peer-to-peer lån och alternativa lösningar för att få in lite extra kapital till sin ofta framgångsrika e-handelsverksamhet.

Annons

E-handelsjätten Amazon har förstås sett en möjlighet här och har sedan 2011 erbjudit tredjepartssäljare på sin marknadplats att få ett korttidslån. Amazon Lending som programmet heter har sedan 2011 lånat ut 3 miljarder dollar (runt 26 miljarder kronor) till över 20 000 mindre e-handlare.

1 miljard på tolv månader

Mer intressant är det faktum att Amazon bara de senaste 12 månaderna har lånat ut 1 miljard dollar. Vilket tyder på att låneverksamheten tagit fart den senaste tiden.

Lånen ska sträcka sig från tusen dollar till 750 000 dollar och räntan ligger på 6 procent eller över. Fördelen för Amazon är ju att de har direkt insikt i handlarnas transaktioner på marknadsplatsen och därmed lär kunna sätta bra villkor för sin del, och säkert också för e-handlarna i många fall.

- Småföretagare är i vårt DNA. Amazon tillhandahåller kapital till småföretag för att hjälpa dem att expandera lager och verksamheten under en kritisk period av deras tillväxt. Vi förstår att ett litet lån kan ha stor betydelse, säger Peeyush Nahar, VP för Amazons marknadsplats.

Hälften återkommer

Av de e-handlare som tar ett lån via Amazon Lending så ska hälften återkomma för ytterligare ett lån. Lånen finns i dag tillgängliga för e-handlare i USA, Storbritannien och Japan.

- Traditionella finansieringsmöjligheter stödjer inte vår verksamhet med försäljning direkt till konsument och vi behövde hjälp. Amazon klev in och är nu en bra partner. Lånen från Amazon Lending gjorde det möjligt för oss att expandera lagret och resulterade i att vi hade ett mycket stark och framgångsrikt 2016, kommenterar en av Amazons tredjepartssäljare.

Annons