Myndigheten som är bäst på att e-handla i Sverige

Nytt knep för att få myndigheter att e-handla - prisutdelning.

Vi har under flera år rapporterat om hur Sveriges myndigheter har stora problem med att anamma e-handel och e-fakturor. I ett tidigt skede varnade Ekonomistyrningsverket, som hade i uppdrag att få myndigheterna att e-handla, sig själva för att inte uppfylla kraven på att e-handla.

Under förra året lämnades uppdraget över till den nya myndigheten Digg (Digital Government), som nu alltså ska få igång myndigheternas e-handlande i större skala.

Annons

- Den senaste uppföljningen mellan 1 juli-31 december 2018 av statliga myndigheters e-handel visar på att många myndigheter fortsatt att förbättra sitt e-handelsarbete inom flera områden. Det är dock fortfarande många myndigheter som ligger långt efter och som exempelvis inte kommit igång med att göra elektroniska beställningar, sammanfattar Digg statusen för 2018.

I stället för straff (varningar) så har ESV och numera Digg vänt till att prisa de som gör rätt. För andra året i rad utses nämligen Årets e-handelsmyndighet.

- Utmärkelsen årets e-handelsmyndighet går till Arbetsförmedlingen som ligger i topp bland statliga myndigheter när det gäller andelen elektroniska fakturor, antalet e-ordrar och andelen matchade fakturor. Årets matchningsraket går till Bolagsverket som på kort tid dramatiskt ökat sin matchning av fakturor, skriver Digg i ett pressmeddelande.

Arbetsförmedlingen, som ofta får utstå kritik, är glada över utmärkelsen.

- I Arbetsförmedlingens förnyelseresa och i linje med den nationella upphandlingsstrategin ser vi effektiva inköp och betalningsflöden som viktiga och självklara fokusområden. Vi jobbar målmedvetet med en e-handelsstrategi för att hela tiden bli ännu bättre. Därför är vi extra glada över att få utmärkelsen för andra året i rad, säger Arbetsförmedlingens upphandlingschef Martin Kruse.

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!