Näthandeln tvingar fysiska butiker att slå igen

Den ökade e-handeln har gjort det tufft för många fysiska butiker. Något som två butiker på den lilla orten Höganäs fått erfara. Inom kort stänger Skobo och Butik Louise igen, konkurrensen från nätet har blivit för tuff.

Skobo har funnits i Höganäs i över 100 år men snart stänger butiken. De senaste två åren har butiken gått back och butikens ägare har fått stoppa in egna pengar i företaget. Anledningen är att konkurrensen från främst nätet har blivit för tuff.

– Det är framförallt de yngre som handlar på nätet, men en annan bov i dramat är stormarknaderna och klädkedjorna som börjat sälja skor, säger Christer Köhler som tillsammans med sin hustru har drivit Skobo i åtta år.

Annons

Han säger dock att den konkurrensen från stormarknader inte haft lika stor påverkan som näthandeln.

– Nej, skobranschen är den bransch som tagit mest stryk av e-handeln, folk kan ju sitta hemma och köpa vad de vill, och gör det. Problemet är att man tappar all kompetens och service, och det är synd om de äldre som inte behärskar tekniken. Men det är inget specifikt för Höganäs, det ser likadant ut i övriga Sverige, säger Christer Köhler.

Skobo är dock inte den enda butiken som får stänga i centrala Höganäs. Även Monika Nilsen, som drivit Butik Louise i sju år, ger nu upp.

– I början gick det hur bra som helst, men jag har tappat kunder med tiden. Det är svårt att ha en butik som är så nischad som jag har varit, det är stor konkurrens från näthandeln och jag har inte haft några planer på att starta en egen nätbutik. Till slut går det inte att leva på affären, säger Monika Nilsen.

Källa: HD

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!