NDC nu nerstängt: ”Tvivlar inte på att det var rätt beslut”

Med skiftet till den nya e-handeln Nordic Kind hoppas Nordic Design Collectives VD Maria Richardsson att logistiken ska bli betydligt smidigare.

Till slut blev problemen med logistiken för stora och Nordic Design Collective närmade sig därmed sitt bäst före-datum. För några veckor sedan kunde vi avslöja att grundaren och VD:n Maria Richardsson hade bestämt sig för att lägga ner marknadsplatsen och istället satsa på Nordic Kind, en “vanlig” e-handel med ett mer utplockat sortiment.

"Vemodigt, nervöst och spännande"

Nu har dagen för det stora skiftet kommit. Vid midnatt stänger Nordic Design Collective som då istället kommer att hänvisa kunderna till den nya e-handeln Nordic Kind, som öppnar när föregångaren läggs ner.

Annons
Annons

- Det är vemodigt och förstås jättenervöst. Man undrar ju vad kunderna kommer att tycka om den nya e-handeln. Men mest av allt känns det väldigt spännande, säger grundaren och VD:n Maria Richardsson när vi når henne på telefon.

Efter en tid med hänvisning till Nordic Kind, kommer hela domänen istället att automatiskt pekas om till den nya nätbutiken.

Varför känns det vemodigt?

- Jag har ju lagt ner själ och hjärta i det här i fem år. Och även om jag vet att det nya kommer att bli bra, så känns det förstås lite sorgligt. Men jag tvivlar inte på att vi har tagit rätt beslut.

Eget lager ska förbättra logistiken

Till skillnad från marknadsplatsen Nordic Design Collective är Nordic Kind en traditionell e-handel. Logistiken kommer att hanteras i egen regi även om den nya e-handeln har tagit hjälp av en 3PL-partner för bland annat packning. I samband med att sortimentet förfinas kommer antalet formgivare som företaget jobbar med att sjunka från Nordic Design Collectives 170 till knappt 40.

- Jag tror att man kommer att känna igen sig som kund, men bakom kulisserna är det mycket som blir annorlunda. Logistiken ändras helt eftersom vi kommer att jobba med eget lager.

Hur tror du att er kundtjänst kommer att påverkas?

- Vår kundtjänst får ju mycket frågor om just leveranser, så det borde ju bli mindre att göra. Men det vet vi egentligen inte, även om det är vår förhoppning. Det bästa hade ju varit om vi kunde lägga kundtjänsttiden på att istället hjälpa kunderna att hitta rätt produkter.

Annons
Annons

"Handlarna har varit förstående"

De över hundra handlare som nu blir av med Nordic Design Collective som sin försäljningskanal, kommer i många fall att fortsätta sin verksamhet via egna e-handelsbutiker.

Hur har de tagit det här beskedet?

- De har varit väldigt förstående. Det är klart att de tycker att det är tråkigt, det tycker jag också, men de har faktiskt varit väldigt peppande och jag tycker att vi har fått ett bra avslut.

Maria Richardsson berättar att handlarna informerades om nedläggningen redan före sommaren för att de skulle få en rimlig chans att förbereda.

- Det har varit viktigt för oss att vara öppna mot de företag vi jobbar med.

Rivstartar med exklusiv kollektion

När Nordic Kind, som redan har fått en del beställningar i samband med ett betatest, slår upp porten “på riktigt”, är det bland annat med överraskningar till de första kunderna och en specialdesignad posterkollektion som ska säljas från start.

- Det är första gången vi har en helt egen kollektion, så det ska förstås bli väldigt spännande att se hur den tas emot, avslutar Maria Richardsson.

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!