Nätjättar ögnar varandra och Amazon tittar på

Det rör på sig i den indiska näthandeln. Myntra, en av landets största nätaktörer inom mode, har fått in 50 miljoner dollar i extra kapital. Samtidigt har rivalen och giganten Flipkart föreslagit en sammanslagning. Något som skulle göra dem en klar ledare på e-handelsmarknaden.

Den Bangalore-baserade e-handelssajten Myntra planerar att använda den senaste investeringen för att stärka upp företagets teknik, infrastruktur och öka kundernas köpuplevelse. Myntra är en av de största aktörerna i landet inom mode och livsstil på nätet, och redan våren 2013, gjorde man en liknande satsning när man köpte upp storlekstjänsten Fitiquette.

Samtidigt går det rykten om att man för samtal med Flipkart, en annan av Indiens största e-handelssajter och landets svar på Amazon, om en eventuell sammanslagning.

Annons

Idén till sammanslagningen, som snarare ska vara ett förvärv från Flipkarts sida, verkar komma från ett antal större investerare som stoppat in en hel del pengar i båda e-handlarna. Ett slutgiltigt besked väntas komma inom de närmaste veckorna, och om så blir fallet, verkar det som att Myntra kommer att drivas vidare separat.

Utländska aktörer på väg

Indiens e-handelsmarknad är fortfarande relativt liten men uppgick till 16 miljarder dollar 2013, en ökning med 88 procent jämfört med året innan. Och det är en utveckling som mycket väl kan fortsätta.

Landet har en befolkning runt 1,25 miljarder och av dessa beräknades 150 miljoner ha tillgång till Internet i augusti 2013, det finns alltså mer att ge. Samtidigt ser den indiska regeringen ut att släppa på sina begränsningar när det gäller förbud mot utländska direktinvesteringar inom e-handeln.

Något utländska aktörer som Ebay och Amazon lobbat för. Amazon har under en längre tid arbetat för att ta sig in i landet. Men skulle det bli en sammanslagning mellan Flipkart och Myntra kommer landet ha en klar ledare på e-handelsmarknaden. Något som betyder att jättar som Amazon, Ebay och lokala aktören Snapdeal får en tuff nöt att knäcka.Källa: Times of India

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!