Nordbor bäst i Europa på att E-handla från utlandet

Europa har tagit e-handeln till sitt hjärta och konsumenterna handlar allt mer på nätet. I takt med att marknaden mognar blir det också vanligare att köpa från utländska sajter. Enligt en ny studie har nästan sex av tio nordbor e-handlat ifrån utlandet, vilket skall vara bäst i Europa.

Att shoppa på nätet har blivit en naturlig del av de europeiska konsumenternas vardag. Och även om vi främst handlar från inhemska e-handelssajter, blir det allt vanligare att vi spenderar våra pengar i utländska nätbutiker.

Det visar en ny studie från PostNord, där 12 000 konsumenter i åldrarna 15-79 år intervjuats i 12 europeiska länder: Tyskland, Storbritannien, Frankrike, Spanien, Polen, Belgien, Nederländerna, Italien, Norge, Danmark, Finland och Sverige.

Annons

– Ju mer mogen e-handelsmarknaden blir, desto mer tittar man utanför sitt lands gränser för att handla och upptäcka nya produkter, kommenterar Arne Andersson, e-handelsexpert på Postnord.

Norden i topp

Enligt studien är det vi nordbor som är bäst på att snegla utanför landsgränsen när det ska e-handlas. Nästan sex av tio av, eller 56 procent, uppger att de någon gång shoppat från en utländsk sajt.

Men även britterna shoppar från utländska nätbutiker, Motsvarande andel för Storbritannien är 54 procent. I absoluta tal innebär det drygt 28 miljoner brittiska och nästan 12 miljoner nordiska konsumenter.

Medan britterna i första och andra hand e-handlar från USA och Kina väljer nordborna att göra sin köp från Storbritannien, USA, Tyskland och Kina. I högre grad än övriga européer köper brittiska e handelskonsumenter CD-skivor, kosmetika och leksaker. Vi i Norden e-handlar helst böcker, film samt kläder och skor.

Nordiska nätbutiker populära

Men även i andra länder i Europa är det en stor andel av befolkningen som e-handlat utomlands. Det gäller framför allt Tyskland, 46 procent, samt Frankrike och Spanien, 43 procent.

När europeiska e-handelskonsumenter handlar från andra länder i Europa sker det i hög grad från brittiska och tyska e-butiker. Nära 50 miljoner har e-handlat från Storbritannien, medan drygt 27 miljoner har gjort det från Tyskland.

Annons

Även Frankrike och Norden lockar e-handelskonsumenter. Drygt 15 miljoner har gjort köp från Frankrike och drygt 12 miljoner från nordiska sajter. Nära 45 miljoner konsumenter från de europeiska länder som undersökningen genomförts i har e-handlat från USA och 30 miljoner från Kina.

 

Källa: Press

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!