Nordens största e-handlare slänger ut Klarna – startar egen betaltjänst

Kan säljas till andra e-handlare.

Då hände det igen. En stor e-handlare väljer att slänga ut Klarna för att starta en egen betallösning med faktura. Det hela påminner om när den svenska jätten CDON bestämde sig för att starta upp Klarna-konkurrenten Qliro, som sedan blivit företagets huvudfokus.

LÄS ÄVEN: CDON Group lanserar sin egen betallösning

Annons

"Lanserades i juni"

Komplett har nu slängt ut Klarna i sin webbutik för att istället börja använda en helt egen betaltjänst, som systerföretaget Komplett Bank står bakom.

När började ni med denna nya betaltjänst?

- Vi lanserade detta i slutet av juni i år. Tidigare använde vi Klarna som fakturalösning, men vi hade samtidigt en egen lösning för delbetalning och för att betala senare. Nu köper vi alla dessa tre tjänster från Komplett Bank, säger Kompletts kommunikationschef Ingebjørg Tollnes till Ehandel.se.

Vi på Ehandel.se testade den nya tjänsten och den fungerar precis som man kan tänka sig. Du betalar inom 14 dagar efter att varan skickats. Det som stod ut för oss var dock att vi fick verifiera oss med Mobilt BankID för att kunna genomföra köpet, en tjänst som Komplett ska köpa in via företaget Signicat. Detta kan dock även hända med Klarnas tjänst när någon uppgift har ändrats, något våra läsare påpekat.


Komplett Faktura

Kostnaden för att använda Kompletts egen faktura var noll kronor och du kan precis som hos konkurrenter välja att delbetala fakturan som du får.

- Genom att betala minimibeloppet på fakturan ansöker du automatiskt om att upprätta ett Komplett Bank Konto. Om du har ett Komplett Bank Konto kommer framtida köp automatiskt överföras till detta vid förfall och du mottar en samlad faktura varje månad, skriver företaget.

"Kan bli aktuellt att sälja tjänsten"

Den stora frågan är dock förstås om Komplett kan tänka sig att sälja sin fakturalösning till andra e-handlare. Något som inte alls verkar vara uteslutet.

Annons

- På sikt kan det vara aktuellt att sälja lösningen till andra e-handlare, svarar Ingebjørg Tollnes.

Komplett är enligt egen utsago Nordens största e-handelsaktör, och har i princip bara den svenska B2B-jätten Dustin som ligger i närheten av dem i storlek. Dustin använder fortfarande Klarna men tar 29 kronor per faktura och har inte hoppat på Klarnas Checkout, utan använder endast den fristånde faktura-tjänsten.

Annons