Norges finansminister vill höja den tullfria gränsen

Den norska finansministern Siv Jensen vill höja den tullfria gränsen för import, från 200 till 400 norska kronor. Något som kan bli en guldgruva för svenska e-handlare, men alla är inte lika glada. Galenskap enligt Gerhard Anthun, vd för branschorganisationen Distansehandel Norge.

Snacket om den norska tullfria gränsen för import rullar vidare. Norska konsumenter kan idag e-handla för 200 kronor från utlandet utan att betala tull och skatt. En gräns som den norska regeringen tidigare sagt att man vill höja, och även om man sen backat i frågan, är det nu på tapeten igen.

Trots att norska branschorganisationer har protesterat föreslår den norska finansministern, Siv Jensen (Frp), nu att den tullfria gränsen för import höjs från 200, till 400 norska kronor.

Annons

– Konsumenterna kommer säkert att säga - wow så roligt. En fördubbling betyder dock att ett antal norska fysiska butiker får det tufft och att vi kommer att förlora ett stort antal arbetstillfällen. Det verkar inte Frp inse, säger Einar Øgrey Brandsdal, ägare av nätbutikerna Netthandelen.no och Blivakker.no.

Bra för svenska e-handlare

Utländska e-handlare skulle däremot kunna tjäna en hel del om det blir verklighet. Enligt rapporten E-handel i Norden Q1 2014, handlade mer än hälften av norrmännen som shoppade på nätet, från utlandet under årets första kvartal.

Av dem hade 17 procent handlat från Sverige, och en höjning av gränsen innebär att norrmän kan handla moms och tullfritt från svenska e-handlare, för ett värde upp till 449 kronor exklusive fraktkostnaden.

Gerhard Anthun, vd för branschorganisationen Distansehandel Norge, påpekar dock att utländska e-handlare bör betala moms om de satsar i Norge. Men han tror inte att det är något som kommer att efterföljas eftersom kontrollerna är alltför dåliga.

– Utländska företag som säljer för mer än 50 000 i Norge ska vara momsregistrerade här och betala norsk moms. Men det finns inget system för att säkerställa att det faktiskt händer. En fördubbling av gränsen till 400 är galenskap om man inte ser över momsregistrering, säger Gerhard Anthun.

Källor: Netthandel.no, Internetworld
Foto: Rune Kongsro, CC BY 3.0 NO

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!