Norsk besvikelse: 350 kronors-gränsen blir kvar

Fortsatt fördel för svenska e-handlare.

Till skillnad från Sverige, har Norge en tullfri gräns. Den går vid 350 kronor och innebär i praktiken att alla order vars värde är lägre än så, kan skickas direkt till den norska konsumenten utan att några andra avgifter läggs på.

Gränsen, som alltså är fördelaktig för utländska e-handlare, har kritiserats hårt av norska aktörer, som ser det som att konkurrensen snedvrids. Och efter att ha debatterats flitigt i flera års tid, såg den nu ut att kunna vara på väg att försvinna.

Annons

LÄS ÄVEN: Överväger slopad tullgräns - varnar för svenskt kaos

"Regeringen vet vad det handlar om"

Men i samband med att Norges regering under gårdagen skulle presentera statsbudgeten för 2019, stod det klart att det inte blir några ändringar i upplägget. Åtminstone inte under det kommande året. Detta trots att utredningar ska ha visat att gränsen, som är tänkt att förenkla handeln mellan Norge och andra länder, bland annat ska ha haft en negativ effekt på antalet norska arbetstillfällen.

Beslutet har lett till besvikelse hos bland annat Virke, som är den norska motsvarigheten till Svensk Handel.

- Undersökningar finns tillgängliga, regeringen vet vad det handlar om och vi hade förväntat oss konkreta åtgärder så att 350-gränsen kunde tas bort 2019. Det här beror inte på teknisk genomförbarhet utan på politisk vilja, säger Virkes vd Harald Andersen, i ett pressmeddelande.

LÄS ÄVEN: Norsk politiker lovar att ta bort den tullfria gränsen

Annons