Nu börjar e-handelsrobotarna köra ut mat i Europa

Miljoner människor kommer snart kunna möta en leveransrobot på gatan.

Drönarna är nu här men de flyger inte som många förutspått utan de kör runt på gator och torg och är förpassade till jordytan precis som oss tvåbenta köttsliga varelser.

Ahti Heinla som var med och grundade Skype avslöjade i slutet av förra året att han tillsammans med Janus Friis, också medgrundare av Skype, nu jobbade på en ny leveransmetod för e-handeln. Precis som Amazon och andra e-handelsaktörer ser man en framtid där robotar automatiskt kör ut dina varor.

Annons

Skillnaden med Heinlas lösning, vid namn Starship, är dock att den använder hjul istället för vingar eller propellerblad.

Storbritannien, Tyskland och Schweiz.

Starship-roboten har tre hjul på var sida och är i storleken av en barnvagn utan handtag. I stället för barn är den dock fylld med varor beställda via nätet. Robotorna kör runt autonomt men övervakas av människor, än så länge, och kan bära 2-3 matkassar inom en radie av 5 kilometer.

Nu meddelar företaget att vi kommer att få se dessa leveransrobotar i Storbritannien, Tyskland och Schweiz. I dessa länder kommer konsumenter nu att få uppleva vad Starship är säkra på är framtidens e-handelsleveranser. Pilotprojektet inleds från och med juli 2016.

Den europeiska matjätten Just Eat som kör ut restaurangmat är ett av företagen som är med i detta pilotförsök. Andra företag som kommer vara med i piloten är fraktbolaget Hermes, detaljhandelsföretaget Metro Group och matföretaget Pronto.

Starship går in i nästa fas

Att köra ut mat av olika slag verkar vara ett av Starships tidiga fokusområden. Detta kan ha att göra med att Starship-robotarna behöver utgå ifrån en lokal hubb. Något vi gissar passar bra med just matleveranser i städer.


Allan Martinson, COO, och Ahti Heinla, CTO

Pilotprojektet kommer att ta plats i fem städer med en flotta på ett dussintal leveransrobotar. Robotarna har redan testats i 12 länder men detta ska vara första gången man genomför riktiga leveranser.

- Genom dessa partnerskap med stora företag kommer vi att gå in i nästa fas i vår utveckling. Även om Starship har testat robotarna i 12 länder under de senaste nio månaderna kommer vi nu att utveckla kunskapen om att driva verkliga robotleveranser, säger Ahti Heinla, medgrundare och VD på Starship Technologies.

Annons

Lokala leveranser ska bli "gratis"

London, Bern och Düsseldorf är de första städerna att få se verkliga leveranser med Starship. Fler tyska städer står på tur och företaget planerar sedan en större utrullning i Europa samt i USA.

- Direkt när vi såg Starships leveransrobot visste vi att det var den lösning som vi hade letat efter i vår vision om att göra det ännu lättare för människor att få tillgång till prisvärd kvalitetsmat genom ett knapptryck, säger James Roy Poulter, grundare och VD för mattjänsten Pronto i London.

Starship-leveranserna, som är mycket lokala i sin natur och därmed kanske inte direkt konkurrerar med flygande drönare, ska fokusera på leveranser som tar mellan 15 och 30 minuter. Det handlar väldigt mycket om "the last mile" det vill säga den sista biten av leveransen. Målet är dock storslaget och Starship vill göra lokala leveranser "nästintill gratis".

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!