Nu får Norge sitt eget Swish – på riktigt

Norska finansdepartementet har gett tummen upp.

Det är inte bara i Sverige som mobilbetalningarna tar allt större utrymme. Så sent som i början av veckan kom rapporter om att Swish skakar om den svenska betalmarknaden, och nu visar det sig att norrmännen knappast är sämre.

Lämnar bank och står på egna ben 

Den norska tjänsten Vipps, som är norrmännens motsvarighet till Swish, blir nämligen ett eget företag. Det skriver Di Digital. Hittills har tjänsten legat under den norska storbanken DNB, men nu ska den alltså stå på egna ben. Precis som Swish är det möjligt att använda Vipps som ett betalningsalternativ i sin e-handel. 

Annons

Redan i februari i år meddelade Vipps att de inte längre hade några planer på att fortsätta att vara en del av DNB-koncernen. Detta då över 100 andra banker redan anslutit sig till tjänsten.

DNB blir storägare

Och idag kom det slutgiltiga beskedet. Det norska finansdepartementet gav tummen upp för Vipps att bli ett fristående företag - med DNB som storägare, med 52 procent av innehavet. Resterande andelar kommer att ägas av Sparebank 1 (25 procent), Balder Betaling (12 procent) och Eika Gruppen, som kommer att äga 10 procent av Vipps.

Annons