Nu låter PostNord vem som helst hämta ut ditt paket

Krävs ingen legitimation.

Den som får ett paket levererat till ett PostNord-ombud, behöver inte längre ta med sin legitimation för att få ut paketet. Och den som vill be en bekant att hämta upp paketet, kan göra det utan att behöva lämna ifrån sig sin legitimation.

"Går snabbare att hämta"

PostNord har nämligen lanserat en ny tjänst, som går ut på att mottagaren av paketet kan identifiera sig med hjälp av BankID. När det är gjort får mottagaren en digital avi som hon eller han kan skicka till någon annan, som sedan kan hämta ut paketet genom att endast visa upp avin. 

Annons

- Det går alltså snabbare att hämta paketet, oavsett om man gör det själv eller ber någon annan, förklarar Maria Ibsén, pressansvarig på PostNord.

För att använda den nya funktionen behöver mottagaren alltså ha PostNords app. Detta är dock inte ett krav för att man ska kunna hämta upp paketet.

Paketet måste ha kommit in via servicen "Lägg till paket automatiskt", som i sin tur bara fungerar om mottagaren har verifierat sina kontaktuppgifter i appen. Kontaktuppgifterna måste dessutom stämma överens med den information som finns kopplat till paketet.

Har efterfrågats av allmänheten

Den som tar emot avi-länken behöver däremot inte ha PostNords app, utan den går att skicka via till exempel sms, mail eller olika meddelande-funktioner. PostNord hoppas dock att så många som möjligt ska välja att använda sig av företagets app, och marknadsför den sedan någon dag tillbaka bland annat i de sms som skickas ut när paketen har anlänt till ombuden.

- Ett flexibelt sätt att låta någon annan hämta ut paket som man inte själv har möjlighet att hämta har varit ett önskemål från många mottagare, skriver Maria Ibsén.

"Bedöms som lika säkert"

Hur ser ni på risken för att någon obehörig kommer över paketet? Bedrägerier som inkluderar BankID verkar ju bli vanligare.

- Säkerheten är förstås en viktig del. Avsändaren ska kunna lita på att rätt person får paketet. BankID bedöms som lika säkert som andra sätt att legitimera sig.

LÄS ÄVEN: PostNords nya BankID-tjänst löser stort e-handelsproblem

Annons

Annons