Ny e-handel gör väggkonst av bilder från Instagram

Från likes till e-handelsinkomst.

Kan man få fina bilder på Instagram att leva vidare som väggkonst i människors hem? Den frågan ställde sig fotografen Christian Barrett, som ligger bakom den nya e-handelsstartupen Democratic Gallery. Svaret han kom fram till var ett solklart ja, och nu går hans nya satsning live.

Tanken med Democratic Gallery är att bilder som annars bara hade passerat revy i människors Instagram-flöden, ska få nya liv i form av posters att hänga på väggen.

Annons

70 personer röstar fram postermaterial

Fotografer som är intresserade av att få sina verk upptryckta och sålda i större skala behöver bara tagga sina bilder med #democraticgallery och sen röstar ett community bestående av 70 curators fram vilka av bilderna som blir posters. De 70 curatorerna uppges komma från länder över hela världen.

- Dagens fotografi swishar hastigt förbi under en halv sekund på en tre tums skärm. Vi ger bilderna ett andra liv som posters, säger Christian Barrett i ett pressmeddelande.

Bakgrunden till satsningen är att Christian Barrett hade upptäckt att många fotografer har lätt för att få många gilla-markeringar på Instagram, men att det är svårare för dem att få betalt för sina verk.

Via Democratic Gallery är tanken att fotograferna ska få en kanal för att sälja sina bilder.

- I en värld där det blir allt svårare för fotografer att leva på sitt arbete så provar många att öppna en egen sida där de säljer printar, men de flesta inser snart att det är svårt att få ekonomi i det. Fotograferna ägnar sig då inte åt att göra vad de är bäst på och deras printar tenderar att bli dyrare än vad folk är beredda att betala. Democratic Gallery löser allt det där, säger Christian Barrett.

Vill bort från bildbanksbilderna

Teamet bakom den nya e-handeln, som har sitt huvudkontor i Malmö, säger sig vilja utmana den traditionella galleribranschen. Men av allt att döma är siktet också inställt på att ge den framgångsrika posterbranschen på nätet en match om kunderna.

- Idag består den mesta prismässigt tillgängliga fotografin av generiska bilder som ser ut att komma från en bildbank. Vi erbjuder istället fotokonst av hög kvalitet från hela världen som upptäckts på Instagram, säger Per Cromwell, Head of Curation på Democratic Gallery.

Annons
Annons