Ny era när Amazon i dag öppnar sin första fysiska butik

Konkurrensen på USA:s bokmarknad blir ännu hårdare när e-handelsjätten i dag slår upp porten till sin första fysiska butik - en bokaffär i Seattle.

Bokaffären, som kort och gott fått namnet Amazon Books, kommer att ligga i Seattle i närheten av köpcentret University Village. Av företagets bilder att döma kommer butiken att se ut som en traditionell bokaffär med böckerna staplade på stora bokhyllor i trä. Enligt Seattle Times kommer hyllorna att innehålla både bästsäljare och böcker som Amazons onlinekunder har gett höga betyg i sina kundomdömen, och de ska kosta lika mycket som de gör på amazon.com.

Alla böcker kommer att få tillhörande skyltar med ett citat från ett kundomdömen, och närmast kassan ska det enligt nättidningen Mashable finnas en särskild avdelning med böcker som fått speciellt höga betyg.

Annons

- Vi har applicerat 20 års erfarenhet av att sälja böcker online på att bygga en affär som kombinerar det bästa av att handla böcker online och offline. Böckerna i vår affär är utvalda bland annat efter hur våra onlinekunder har rangordnat titlar, säger Jennifer Cast, Amazons vice president enligt Mashable.

Många bokläsare i Seattle

Enligt tidningen är det knappast en slump att Amazon placerar sin affär i just Seattle. Dels är det företagets hemstad, och det är där Amazon i dag har sitt huvudkontor, men Seattles invånare ska också läsa fler böcker per person och år än någon annan stad i USA.

Det är för närvarande oklart om det kommer att bli fler fysiska affärer för företaget.

- Vi är helt fokuserade på den här bokaffären. Vi hoppas att den inte blir den enda. Men vi får se, säger Jennifer Cast till Seattle Times.

Amazon Books i Seattle kommer att ha öppet måndag till lördag från 9.30 till 21.00 och söndagar från 11.00 till 18.00.

Annons