Ny lag kan stoppa City Gross vinförsäljning

Regeringen överväger att se över alkohollagen för att stoppa den växande näthandeln med alkohol. Något som gör att till exempel vin med matkassar från City Gross ligger i riskzonen. Ett förslag som diskuteras är en tidigare utredning som förbjuder kommersiella mellanhänder.

Turerna kring City Gross och att de börjat sälja vin med sina färdiga matkassar är det väl ingen som missat. Strax efter att försäljningen drog igång polisanmäldes matvarujätten och samarbetspartnern Winefinder av Systembolaget.

Utredningen ska nu vara i full gång och nyligen inleddes förhören med ansvariga personer på City Gross. Men den här typen av utredningar tar tid och Systembolaget har vid ett flertalet tillfällen kritiserat den nuvarande alkohollagen för att vara otydlig, och att man nu vill se en ändring.

Annons

Och nu verkar det som att Regeringen kan tänka sig att se över alkohollagen. På ett seminarium i tisdags kväll som Alkoholpolitiskt Forum anordnade i riksdagens lokaler, diskuterades bland annat tillsynen över näthandeln och marknadsföring av alkohol.

Systembolagets chefsjurist Malin Sandquist deltog på mötet och varnade för hur privata företag kringgår regler, och att det råder oklarhet om vad som gäller. Hon hävdade också att detaljhandelsmonopolet hotas och att om inget görs kan 30 procent av alkoholhandeln gå via nätet om några år.

Sneglar på gammal utredning

Socialdepartementet har så här långt hävdat att den nuvarande alkohollagen är tydlig och att det är domstolar som ska avgöra de fall som anmäls. De anmälningar som gjorts mot privata alkoholhandlare tar dock lång tid. Bland annat har en polisanmälan från IOGT-NTO mot nätalkoholföretag utretts i över två år.

Något som gör att regeringen nu verkar överväga att se över lagen och ansvarig minister, Maria Larsson (KD), har fått uppdraget att hitta en snabb lösning. Ulrik Lindgren, sakkunnig på Socialdepartementet, var med på mötet och bekräftar att så är fallet. Men han säger att det tar lång tid att utreda frågan, remissprocess, proposition och riksdagsbeslut.

– För att påskynda en översyn är en möjlighet att använda en tidigare alkoholutredning och därmed slippa göra om beredningsprocessen, säger Ulrik Lindgren.

Utredningen han syftar på är den som alkoholutredaren Anita Werner genomförde 2009. I sin översyn av lagen föreslog hon att ”all kommersiell förmedling av alkoholdrycker” mellan EU-länder skulle förbjudas. Förslaget låter dock transportföretag frakta hem nätbeställd alkohol direkt till kund.

Då använde sig inte regeringen av förslaget till en ny alkohollag. Vad som händer nu verkar fortfarande vara långt från säkert, men tydligen kan det nämnda förslaget vara ett tänkbart alternativ.

Källa: Drugnews

Annons

Annons