Ny plattform gav nytändning åt stickbutik på nätet

Med ny plattform ökade försäljningen.

Charlotte Hansson har drivit den nätbaserade stickbutiken Hippstick sedan 2009. Hon är i stort sett självlärd inom e-handel och har lärt sig hur man gör efter hand. Med tiden upptäckte hon att kunderna blev mer medvetna och började efterfråga mer avancerade e-handelslösningar än hon då erbjöd. Det blev startskottet för den förändring som nu skett.

- Jag har själv lärt mig med tiden att kunderna vill ha bättre och säkrare sidor och många efterfrågade fler betalsätt, berättar hon för Ehandel.se. 

Annons

Funderade på WordPress

Hon började se sig om efter vilken typ av plattform som skulle kunna passa hennes behov bättre. Framför allt spelade det roll hur mycket tid hon själv skulle behöva lägga på det tekniska.

- Jag funderade på WordPress, som innebär att man får pilla mycket själv. Men så läste jag någonstans att man behöver åtminstone en dag i månaden för att uppdatera och sådär och då kände jag mig mer tveksam, berättar hon. 

Eftersom målet var det motsatta - att förenkla och automatisera e-handeln - föll valet till slut på en annan lösning, nämligen Wikinggruppens.

- Jag är jättenöjd med Wikinggruppens arbete för det har blivit så lätt att hantera nu. Bland annat har de byggt om administrationssystemet vilket gjort det mycket enklare för mig att hantera det tekniska, säger Charlotte Hansson. 

Tuffare shop gav ökad försäljning

Hon har även bytt plattform en gång tidigare, men nu känns det som att hon hamnat rätt. Kunderna har också varit nöjda.

- När jag började 2009 så var e-handeln lite gulligare än den är nu. Jag är väldigt intresserad av färg och form och snygga mönster, så jag tyckte väl att shoppen skulle vara lite tuffare. Och många kunder har sagt att de tycker att den är det nu. 

Hon vill inte gå in på några exakta siffror, men säger att förnyelsen helt klart har gett visst avtryck på försäljningen.

- Man kan lugnt säga att jag har märkt av en ökad försäljning. Jag vågar inte sia om ifalll det kommer att hålla i sig, men just nu är orderblocket fullare än det var innan skiftet, konstaterar hon. 

Annons

Vill konkurrera med kvalitet

Och när det gäller att bli “tuffare”, så är det något som hon tycker även har förändrats i branschen som helhet. Den ökande konkurrensen inom e-handeln har inte undgått stickningsprodukter och i takt med att allt fler aktörer poppat upp, har Charlotte Hansson själv försökt profilera sig i mängden. Men istället för att konkurrera med låga priser har hon försökt ha så bra kvalitet på sina garner som möjligt.

- Jag vill gärna bygga mitt varumärke, men inte på billiga priser, sammanfattar hon.

Det är inte bara antalet webbshopar inom stickning som ökat över tid, utan också intresset för fenomenet, menar Charlotte Hansson.

- När jag började så var det en annan värld. Då fanns det inte så stort intresse för att hitta min vara på nätet och kundgruppen var mindre. Idag är stickning nästan något av en kultur i vissa kretsar och vissa pratar om “stickfulness”, alltså som en avkopplingsform jämförbar med mindfulness, säger hon.

Snabba trender när stickning blir viralt

Även om hon förstås ser det ökade intresset för stickning som positivt, kan det emellanåt också skapa praktiska problem. Diskussionerna som förs på världens största internationella forum för stickning, Ravelry, resulterar ibland i hastigt uppkomna trender.

- Ibland blir vissa genrer av garner väldigt populära på kort tid och samtidigt kan något visst mönster plötsligt bli väldigt efterfrågat och det blir en hausse under en viss period. Det kan vara ganska svårt även för oss säljare att hänga med i svängarna emellanåt. 

Avkopplande i monoton vardag

Samtidigt tror hon att det ökade intresset både för hennes och andra e-handlares garner beror på att fler och fler faktiskt upptäcker att stickning är ganska avkopplande. 

- Handarbete består av repetetiva rörelser och det finns viss forskning som visar att man mår bra av det eftersom man får använda händerna och huvudet samtidigt. Har man en monoton vardag med mycket stress så behöver man kanske sticka lite emellanåt, avslutar hon. 

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Tack!