Ny rapport – konkurserna ökar i Sverige

Företag har svårt att anpassa sig till e-handel.

Enligt en ny rapport från affärsinformationsföretaget UC, framgår det att antalet företagskonkurser ökade med 13 procent under 2018, Jämfört med 2017. Och under januari detta året har 343 företag redan försatts i konkurs. Det är en ökning med fem procent, jämfört med samma månad förra året.

– Brist på kompetent personal och svårigheter med att anpassa sig till digitalisering och e-handel är några vanliga anledningar, säger Richard Damberg, ekonom på UC, till SvD.

Annons

Enligt UC har andelen oseriösa företag ökat kraftigt under de senaste två åren. Med det menas företag som startas, bedrivs eller avslutas i “bedrägligt syfte”. Denna typ av företag har ökat från 10 till 25 procent av alla bolag som försatts i konkurs i år.

– Vi ser en oerhört allvarlig utveckling. De oseriösa företagen verkar öka och de återfinns i alla branscher. Förutom vanliga anledningar till konkurs som likviditetsbrist eller hårdnande konkurrens får vi numera vänja oss vid att oseriösa och bedrägliga företag är en vanlig orsak till konkurs, säger Richard Damberg, i ett pressmeddelande.

Skillnader i landet

Rapporten visar samtidigt att det finns stora skillnader i landet. Som mest ökar konkurserna i Västerbotten med 267 procent i januari, jämfört med förra året, och andra plats tar Sörmland med 180 procent. Dalarna ökar med 69 procent, Blekinge med 67 och Jämtland med 50. I Stockholm ökar konkurserna med 23 procent.

De som minskade konkurserna mest förra månaden, jämfört med januari 2018, är Värmland med -74 procent, Gotland med -67 och Norrbotten med -58.

“E-handel och stordrift”

Men antalet konkurser ökar även olika mycket i olika branscher. Ett exempel är detaljhandeln som är en av de större branscherna. Aktörerna i segmentet omsätter mycket pengar, men konkurserna ökar också under de senaste åren.

Antalet konkurser i detaljhandeln i januari, jämfört med ett år sedan, har ökat med +5 procent.

– De värst drabbade är små detaljhandlare i förortscentrum som inte tillhör en kedja, där har många slagits ut. Det har skett en stor omsvängning i branschen där e-handel och stordrift är tydliga trender, om man inte är väldigt nischad, säger Richard Damberg.

Annons
Annons