Ny teknik gör att USA kan släppa lös drönarna

Det amerikanska luftfartsverket öppnar upp för att ändra sitt regelverk gällande kommersiella drönare. Något som skulle göra det enklare för Amazon och andra företag att börja med drönarleveranser.

Amazon, och flera med dem, hoppas på att kunna leverera med drönare inom en överskådlig framtid. Men som det ser ut nu är det inte möjligt, inte med de regler som gäller för tillfället.

Enligt det amerikanska luftfartsverket, FAA, måste nämligen en operatör alltid se drönaren, något som klart begränsar möjligheterna. Men nu öppnar man upp för att lätta lite på det hårda regelverket.

Annons

– Vi förstår att det finns ett stort värde i att flyga utanför siktlinjen och det är ett av de områden vi vill komma snabbt framåt inom under de närmaste åren, säger Jim Williams, som leder FAA:s avdelning Unmanned Aircraft Systems.

Tillfredsställande säkerhetsnivå

Redan nu jobbar man på en ändring av lagen men Williams kan inte ge en tidpunkt då reglerna kan ändras. Men han tror att med tiden kommer det att komma ny och säkrare teknik som kommer att göra det enklare att lätta på reglerna. Och därmed tillåta kommersiella drönare som inte kräver att en operatör har den inom synhåll.

– Allt eftersom sensortekniken utvecklas så kommer den så småningom att kunna erbjuda en tillfredställande säkerhetsnivå. Den tekniken måste certifieras och vi jobbar på standarder för att komma till den punkt där vi kan börja göra det. Jag tror att det finns en hel del teknik som är under utveckling som innebär att man inte behöver ha drönaren inom synhåll, säger Jim Williams.

 

Källa: Mashable

Annons