Obemannad butik expanderar – vill täcka alla tätorter

Robert Ilijasons obemannade butik har blivit omskriven över hela världen - nu sprider konceptet ut sig i Skåne.

För ungefär ett halvår sedan var det premiär i skånska Viken för vad som möjligtvis var världens första obemannade butik. Kunderna tog sig in i butiken med hjälp av mobilt Bank-ID och skannande sedan sina varor med hjälp av en app. Butiksmodellen fick en hel del uppmärksamhet utomlands och i april kunde vi berätta att konceptet skulle utökas till bland annat Eket i Örkelljunga, något som nu också har blivit av.

Men mannen bakom affärsidén, Robert Ilijason, är inte nöjd där. Planen är att bygga ut affärsnätet med betydligt fler butiker, varav en del ska drivas av andra handlare och vissa av Robert själv.

Annons

- Tanken är att vi ska vara med och hjälpa alla handlare vi samarbetar med så att de får tillgång till nyheter vi bygger för våra egna butiker, säger han.

Identifieringslösning på gång i Tyskland

Trots att konceptet väckt stort intresse mer eller mindre världen över är det inte på särskilt många platser som Mobilt Bank-ID eller liknande tjänster finns tillgängliga i dagsläget. Robert Ilijason ser dock inte det som något hinder för den fortsatta butiksexpansionen.

- BankID, eller motsvarande lösningar i grannländerna, fungerar bra i Norden och en handfull länder till. Så det räcker ett tag. Med det sagt finns det flera andra lösningar för identifiering på gång. Bland annat en som plockats fram för Tyskland. Men mer om det längre fram, säger han kryptiskt.

Robert Ilijason har tidigare sagt att han i första hand riktar in sig på byar som saknar en butik i dag.

Hur ser din vision ut annars? Vad är planen framåt?

- Visionen är enkel - vi ska bli Nordens mesta servicehandel och till slut täcka alla tätorter.

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!