I dag: Officiell invigning av Zalandos lager i Stockholm

Robotar ska ge kunderna i Norden halverad ledtid.

Vid lunchtid i dag kommer Zalando att hålla en officiell invigningsceremoni på sitt nyetablerade logistikcenter i Brunna, strax utanför Stockholm. Lagret har egentligen redan använts i begränsad skala, men från och med i vår kommer lagret att användas fullt ut.

- Det har ju varit ett successivt arbete med att växla upp verksamheten, från att första paketet skickades i oktober 2017 från ett interimlager i närheten, till det att vi flyttade in helt i höstas 2018. Därefter har vi successivt och agilt testat tekniken, och samtidigt kommit igång mer och mer i det nya lagret. Vi tycker det passar bra med en officiell invigning i början av det nya året eftersom logistikcentret är en så pass viktig milstolpe för Zalando, säger Nathalie Fältlöv, presskontakt på Zalando, för Ehandel.se.

Annons
Annons

Mest avancerat hittills

Enligt ett pressmeddelande ska Nordenlagret vara det mest automatiserade som hittills för Zalandos del. 

- Lagerlokalen är utrustad med den mest avancerade automationstekniken i Zalandos historia. Tack vare det strategiskt placerade logistikcentret kommer leveranstiderna till nordiska kunder att kunna halveras, lovar Zalando i ett pressmeddelande.

Satsningen på automation omfattar bland annat ett 50-tal så kallade "GreyOrange Butlers", som är en slags robotar som lastar av och transporterar varor. På så sätt ska de underlätta lagerpersonalens arbete och göra orderhanteringen mer effektiv på det 30 000 kvadratmeter stora lagret.

"Avgörande för vår framtid"

Tack vare det nya lagret ska Zalandos kunder i Stockholm kunna få sina leveranser samma dag som de lade sin beställning. I Nordens övriga huvudstäder ska leveranserna kunna komma fram dagen efter.

- Norden har varit en av de snabbast växande regionerna för Zalando och vi vill öka tillväxten, både i fråga om avkastning och aktiva kunder. För att kunna göra detta måste vi komma närmare våra nordiska kunder. Att förkorta leveranstiderna genom att öppna ett logistikcenter i Sverige och erbjuda ett starkt nordiskt utbud är avgörande för vår framtid, säger Kenneth Melchior, Zalandos chef för norra Europa.

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!