Ogvall: ”Skräckscenariot är att det blir som med Norge”

Brexit kan leda till en svårare situation för svenska e-handlare som vill sälja varor i Storbritannien, befarar Svensk Digital Handels VD.

Mitt i midsommarfirandet stod det klart att Storbritanniens befolkning röstat för att lämna EU. Beskedet har fått flera börser att sjunka kraftigt och det brittiska pundet uppges vara nere i den lägsta nivån på 30 år.

På kort sikt kan det förstås vara positivt för svenskar som vill handla från Storbritannien, men Svensk Digital Handels VD Jonas Ogvall ser på längre sikt att Brexit-beslutet kan få mer negativa konsekvenser för svenska e-handlare. Framför allt menar han att det blir osäkert för företag att etablera sig i Storbritannien, eftersom de inte vet vilka premisser som kommer att gälla för handel mellan länderna.

Annons

- Den här ovissheten är aldrig bra. Skräckscenariot är att det blir lika svårt att handla med Storbritannien som med Norge. Om det införs tull på alla varor kommer det inte att bli enklare för svenska handlare, säger Jonas Ogvall, VD för Svensk Digital Handel.

Har e-handlare hört av sig till dig för att kommentera läget?

- Nej, det har inte varit något sådant. Och det är ju viktigt att säga att för de svenska e-handlare som redan har verksamhet i Storbritannien är det ingen skillnad mot tidigare.

Vill se lättare handel med Norge

Det är för närvarande oklart hur lång tid Storbritanniens utträde ur EU kommer att ta samt exakt hur relationerna mellan landet och EU kommer att se ut i framtiden. Men att någon form av tull införs är kanske inte en allt för långtgående gissning, eftersom det är så situationen ser ut mellan exempelvis Sverige och Norge.

- Det kommer säkert att bli besvärligt framöver. Men vi får hoppas att alla tar sitt förnuft till fånga så att det ordnar sig till det bästa, säger Jonas Ogvall.

Är du orolig för vad det här ska få för konsekvenser?

- Nej, det kan jag inte säga. Stora e-handlare i Sverige har framför allt Norden som sin marknad, så det viktigaste för oss är att är att det blir lättare att sälja till Norge.

Annons
Annons